Savica pred usijanjem

Savica pred usijanjem

Jedan od prosvjednika poručio je: djevojčici: »Nemoj dizat tenzije, past će krvi!«

Nakon što je još jučer popodne gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, najavio je prekid gradnje u parku na Savici, uslijedio je novi obrat. Naime, oko osamnaest sati dogodio se prosvjed. S jedne strane okupili su se građani koji su za preuređenje parka Trnjanska Savica, dok su sa druge strane bili oni koji se tome protive. U tom vremenu prosvjed je osiguravalo dvoje temeljnih policajaca.

No stvar je iz trenutka u trenutak izmicala kontroli i činilo se kako je stanje na Savici pred usijanjem. Treba naglasiti, kako se u tom času u parku nalazilo oko petstotinjak ljudi. Oko 18.30 sati došlo je do sukoba i naguravanja među dvjema skupinama. U tom trenutku dolazi i tridesetak interventnih policajaca, koji sprječavaju veći sukob. U trenutku, kada je kolega Davor Tomšić s Radija 101 snimao zagovaratelje novog parka, nepoznata mu je osoba izbila mobitel iz ruku kojeg je druga šutnula nogom.

Izgledalo je kao da situacija izmiče policijskoj kontroli. Jedan od kontraprosvjednika dobacio je vrlo ružne riječi prema djevojčici, koju je interesiralo zašto prosvjeduje druga strana. Pritom joj je rekao: »Nemoj dizat tenzije, past će krvi!« .

Zbunjena djevojčica nije znala što se događa te je inzistirala na dobivanju odgovora. Nakon što nije dobila spomenuti odgovor, obratila se kontraprosvjednicima riječima:

»Odrasla sam u ovom parku, imam 14 godina. U njemu sam bila svaki dan nakon vrtića s mamom. Ne razumijem čemu ovo sada«, pokušavala im je pojasniti djevojčica, na što joj je druga strana, odnosno kontraprosvjednici dobacivali da ne diže tenzije.

SMS poruka s pozivom na prosvjed

Paralelno s ovim događajem, zagovaratelji gradnje Bandićevog parka uzvikivali su kako žele novi park, dok im je suprotna strana govorila kako imaju svoj park. No tada se umiješala policija te razdvojila sukobljene strane. Kako bi osigurala i smirila situaciju policija nije stala na tom već je prostor između dva prosvjeda ogradila trakom, ali i policijskim kordonom. Stvari su se za pola sata umirile, nakon što se veći dio kontraprosvjednika povukao, dok su zagovaratelji postojećeg parka podigli šator na svom djelu parka.

Treba nadodati da se tijekom prosvjeda, na strani koja se bori za novi park, moglo pronaći i neke od ključnih zaposlenika Grada Zagreba, a među njima pomoćnik pročelnika Sektora za komunalno i prometno redarstvo Juroslav Dragun, član upravnog odbora Bandićeve stranke Vladimir Gruborović, ali i Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo. Pred sam prosvjed pojavila se vijest kako su pojedini građani, ali i zaposlenici Grada dobivali SMS s poruke u kojoj ih se poziva na prosvjed »ZA« izgradnju novoga parka. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista SMS-ove je slao i Marin Čubela, predsjednik UHVIDR-e Pešcenica, koji je pozvao veterane da se pridruže prosvjedu.

Iz zagrebačke policije su nam odgovorili kako je na prosvjedima sudjelovalo tristotinjak građana te da nije bilo uhićenja.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni