Satirična novela Životinjska farma (2021+)

Satirična novela Životinjska farma (2021+)

Alegorijski prikaz ljudskog društva i smrtonosna želja za moći

Životinjska farma je, uz distopijsko remek-djelo 1984. (https://zg-magazin.com.hr/1984-orwellov-prirucnik-za-manipulaciju-masama/) najpoznatije djelo engleskog pisca Georgea Orwella. Ono je alegorija kojom je Orwell prikazao svoje viđenje modernog društva, preslikavajući ga na ustroj i životinje jedne farme. Može se iščitati i kao prikaz izvrtanja neke vizija ili ideala iz nečeg predivnog i pozitivnog, u čistu suprotnost.

“Životinjska farma” u izdanju Školske knjige

Knjiga je tiskana 1945. godine a postala je još popularnija u »ovo naše vrijeme« jer u mnogočemu odražava sliku današnjeg funkcioniranja svijeta.

Živimo u društvu u kojem se ljudi i dalje bore s nepravdom od strane vlasti i moćnika. I danas postoje različiti ideali »slobodnih« društava, različite skupine koje se bore protiv sistema – s vrlo malo konkretne vizije što bi učinili kad bi izvojevali pobjedu i srušili sadašnji sistem. Jer, moć iskvaruje, a svaka revolucija završava kao ono protiv čega se borila.

Kao i u kultnoj 1984., i ovdje se opravdano kritiziraju mnoge pojave u društvu, poput pohlepe i želje za moći, koje utjelovljuju svinje, ali i apsolutne poslušnosti i manjka kritičkog mišljenja, koje najbolje utjelovljuju ovce. (Samo što su ovdje te kritike »zapakirane« u, na prvu loptu, oku mnogo ugodniji svijet životinja.)

Životinje kao likovi uglavnom predstavljaju tipove ljudi. One karakteristike koje dajemo nekim životinjama jednake su karakteristikama tih tipova. Ozbiljnost teme prenesena je dozom humora.

Na poprilično jednostavan način iznesena je kritika svijetu i ljudima, koja i danas odzvanja u ušima društva – i kao njegova slika i kao opomena.

Kratak sadržaj

Gospodin Jones, vlasnik Vlastelinske farme, je zaključavao kokošinjce, ali nije zatvorio gornja vratašca na njima, te je ispio još jednu čašu piva prije spavanja.

Čim se svjetlo ugasilo, u zgradama farme započelo je komešanje, te su sve životinje otišle u veliku sušu da čuju san starog Majora. Major je, prije nego li je ispričao san, održao govor u kojemu je rekao da ne smatra da će još dugo živjeti, te da stoga mora prenijeti svoju mudrost ostalima.

Govorio je o jadu života životinja i o uzroku tog jada – čovjeku, o tome kako čovjek troši, a ne proizvodi, što od njih uzima, o tome kako zbog njega nitko od njih ne doživljava svoj cijeli životni vijek. Njegova je poruka bila da trebaju raditi na pobuni i svrgavanju čovjeka, sve dok ne uspiju. Poziva i na slogu, zajedništvo, među svim životinjama.

Najavni video filma: https://youtu.be/LAeKX5n-5IE

Sažeo je ono što im je rekao u jednostavnu filozofiju:

»Tko god hoda na dvije noge naš je neprijatelj. Tko god hoda na četiri noge ili ima krila naš je prijatelj.«

Posebno je naglasio da u toj borbi protiv Čovjeka ne smiju postati slični njemu ili ga oponašati, i da moraju zapamtiti da su sve životinje jednake i da nikada ne smije niti jedna životinja tlačiti svoju vrstu.

Umjesto zaključka: https://zg-magazin.com.hr/fahrenheit-451-anno-domini-2021/

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni