Sastojak maslinovog ulja ubija stanice raka

Sastojak maslinovog ulja ubija stanice raka

A kada su došli do zdravih stanica, znanstvenici su otkrili da one ostaju potpuno neozlijeđene. Iako je primjena oleokantala izazvala privremeno zaustavljanje njihovog životnog ciklusa, one su se nakon 24 sata vratile u potpunu normalu

Oleokantal je naziv fenolnog sastojka ekstra djevičanskog maslinovog ulja za koji je već ustanovljeno da uništava različite stanice raka bez da šteti zdravim stanicama, no dosad nije bilo poznato kako se taj proces zapravo odigrava.

Profesor prehrambene znanosti na Sveučilištu Rutgers (SAD), Paul Breslin mislio je da oleokantal uništava stanice raka ciljajući na ključni protein u stanicama koje izazivaju apoptozu (programiranu smrt stanice), proces koji ugrožava stanice i dovodi ih do samouništenja remećenjem ravnoteže iona u staničnoj membrani. Ne bi li pobliže istražio ovu teoriju, udružio se s Davidom Fosterom i Onicom LeGendre, dva biologa iz New Yorka koji se bave proučavanjem raka.

Ono što najprije iznenadilo znanstvenike bila je činjenica koliko je brzo oleokantal uništio stanice raka. Do nastupanja apoptoze inače treba proći između 16 do 24 sata, no oleokantal je stanice raka uništavao u roku od 30 minuta do jednog sata. Zbog toga je tim došao na zaključak da su tu još u i neki drugi faktori u igri.

Ono što su otkrili jest činjenica da oleokantal probija stanične vezikule, posude koje čuvaju otpad stanice. Nakon probijanja tih “smetlišta”, kako ih opisuje Breslin, dolazi do izljeva enzima koji onda uzrokuju smrt stanica.

“Nakon što otvorite jednu od tih stvari nastaje pravi pakao”, kaže Breslin.

A kada su došli do zdravih stanica, znanstvenici su otkrili da one ostaju potpuno neozlijeđene. Iako je primjena oleokantala izazvala privremeno zaustavljanje njihovog životnog ciklusa, one su se nakon 24 sata vratile u potpunu normalu.

I dok su se dosadašnja testiranja provodila isključivo u laboratoriju, znanstvenici navaljuju da će ih sada proširiti te će pokušati ispitati učinke olakentalana na stanicama raka živih životinja.

(ZG-magazin / Izvor: Rutgers University)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni