“Šarene kante” i novi kamioni kao izlika za veće račune Čistoće

“Šarene kante” i novi kamioni kao izlika za veće račune Čistoće

(Foto: Zelena akcija)

U Zelenoj akciji tvrde kako Grad stvara privid da i zbog kupovine novih kanti i kamiona građanima moraju porasti računi. Navode kako to ne stoji jer se navedeno može financirati iz EU fondova

Razbacivanje silnih kanti po ulicama, neredovit odvoz te nepravedna naplata dio su osmišljenog kaosa ne bi li se građane Zagreba okrivilo za nepravilno odvajanje otpada te ih se potom kaznilo povećanjem mjesečnih računa. Poruka je to koju su danas na prosvjednom performansu pred zgradom Gradske uprave odaslali aktivisti udruge Zelena akcija.

Oni su pred natrpanim vrećama za smeće razvili transparent na kojem je pisalo »Obećana idila vs. stvarnost« aludirajući na sustav odvojenog prikupljanja otpada kakav je najavljivala gradska vlast, a koji nije realiziran.

Aktivist Zelene akcije Marko Košak naglasio je kako su u trenutačnom sustavu kanti bez kontrole i redovitog odvoza, s naplatom koja ne poštuje zakonsko načelo ‘plati koliko baciš’ najviše kažnjeni oni upravo oni koji se trude odvajati i reciklirati.

Istaknuo je da Zagreb reciklira svega desetak posto otpada, a do kraja 2020. godine cilj mu je 50 %, što je ovakvim sustavom nedostižno.

U Zelenoj akciji tvrde kako Grad stvara privid da i zbog kupovine novih kanti i kamiona građanima moraju porasti računi. Navode kako to ne stoji jer se navedeno može financirati iz EU fondova. Osim toga, umjesto da se prikupljeni otpad zbrinjava u gradskim postrojenjima poput centara za ponovnu uporabu i kompostana pa na tome zarađuje, Grad privatnicima skupo plaća oporabu.

»Gradonačelnik Bandić već više od 19 godina nije uspostavio kvalitetan sustav gospodarenja otpadom. Zbog toga, Zagreb uvjerljivo drži titulu europske prijestolnice smeća«, zaključio je Košak. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni