Sara Kolak osvojila zlatnu medalju u bacanju koplja

Sara Kolak osvojila zlatnu medalju u bacanju koplja

Peto hrvatsko zlato u Riju: Naša Sara Kolak je nova pobjednica u bacanju koplja na Olipijskim igrama 2016.

Ludbrežanka Sara Kolak (21) u finalu je bacila koplje 66,18 metara, srušivši još jednom hrvatski rekord i nadmašivši sve konkurentice. Sara Kolak je u Rio došla s osobnim i hrvatskim rekordom od 63,50 metara koji joj je donio broncu na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Amsterdamu. U kvalifikacijama je rekord popravila na 64,30 metara, a onda u finalu napravila čudo.

Počela je s hicem od 60,89 metara, potom je bacila 62,95, pa 63,00 metara i onda u četvrtoj seriji nevjerojatnih 66,18 što je bio prevelik zalogaj za sve ostale finalistice. U petoj seriji je prestupila, a u završnoj bacila 59,42.

Iza sebe je ostavila Južnoafrikanku Sunette Viljoen koja je bacila 64,92, te svjetsku rekorderku i braniteljicu naslova, Čehinju Barboru Špotakovu (64,80).

Sarina zlatna medalja u Riju je ukupno deveta medalja za našu zemlju na ovim Igrama. Došla je nakon trijumfa strijelca Josipa Glasnovića u trapu, veslačke braće Martina i Valenta Sinkovića u dvojcu na pariće, atletičarke Sandre Perković u bacanju diska i jedriličara Šime Fantele i Igora Marenića u klasi 470. Osim toga, Damir Martin u veslačkom samcu i jedriličar Tonči Stipanović u klasi Laser osvojili su srebro, a medalje čiji sjaj još ne znamo su osigurali i boksač Filip Hrgović u plasmanom u polufinale superteške kategorije, te vaterpolisti koji su ušli u finale.

Zg-magazin