Sanjkaško čudo s Plešivice

Sanjkaško čudo s Plešivice

Vodstvo Sanjkaškog kluba „Plešivica 1907“ ponosno je na svoje reprezentativce i reprezentativke, koji su u prosincu 2013. godine bili u Rusiji na Uralu gdje se održalo natjecanje u europskom i svjetskom kupu

Valentina Vukoje

Oni imaju dječje srce, ali i maštu. Kako bismo drugačije mogli objasniti njihovu ljubav prema sanjkanju. Entuzijasti s Plešivice često se bore protiv toplog vremena koje prkosi njihovom zimskom sportu. Tako im se ponekad posreći da zima potraje i onda uspjevaju trenirati i punih mjesec dana, a nekad odlaze na treninge do susjedne Slovenije. Ponekad ih njihovo dječje srce i upornost odvedu u  potragu za snijegom do zagrebačkog Sljemena. Bilo je godina  kada su sljemenski snijeg prevozili na Plešivicu. Uvijek su imali samo jedan cilj. Sanjkanje na prirodnoj stazi Kamenice na Plešivici mora se održavati. Ovo je priča o zaljubljenicima u sanjkanje iz Sanjkaškog kluba „Plešivica 1907“, čiji natjecatelji postižu odlične rezultate ne samo na Prvenstvu Hrvatske, već i u natjecanjima europskog i svjetskog kupa. Ovaj zimski sport na Plešivici ima dugu tradiciju. Povijest ovog kluba, ali i sanjkanja na Plešivici seže do 1907. godine. Tih je godina Franjo Bučar, poznati hrvatski športski djelatnik organizirao prvo sanjkanje na Plešivici. Već 1907. godine organizirano je prvo službeno natjecanje na kojem su nastupili Sanjkaški klub Plešivica, Sanjkaški klub Šišmiš iz Samobora i Sanjkaški klub Zagreb. Od tada se ta tradicija nastavila sve do danas. Za vrijeme Jugoslavije sanjkanje je organizirao Savez organizacija za fizičku kulturu, poznatiji kao SOFKA.

Kruno Ivančić je posljednjih godinu dana predsjednik Sanjkaškog kluba „Plešivica 1907“ i jedan je od osnivača kluba, osnovanog prije 17 godina. On je ponosan na dugu tradiciju ovog sporta na Plešivici i na činjenicu kako u ovom klubu trenira i reprezentacija Hrvatske u sanjkanju na prirodnim stazama. Sara Ivančić, Lorena Rubinić, Josip Braje i Luka Gornik, pod vodstvom trenera Tončija Čizmića i Karla Würtzera brane hrvatske boje na brojnim utrkama europskog i svjetskog kupa. „Oni su ove godine bili na šest natjecanja svjetskog i europskog kupa. Nažalost nisu se uspjeli kvalificirati za odlazak u Soči, gdje će sanjkanje na prirodnim stazama biti pokazni sport. Na sljedećim Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu u Južnoj Koreji sanjkanje na prirodnim stazama će biti olimpijski sport“, ponosan je predsjednik kluba.

Brzina i do 85 kilometara na sat

sanjkanje 4„Ovaj se sport razlikuje od sanjkanja i skeletona na umjetnoj stazi, popularnoj stazi za bob. U sanjakanju na prirodnim stazama se koriste dvije vrste sanjki. Jedne su carving sanjke, koje su namjenjene za natjecanje na snježnim stazama, a postoje i sportske sanjke koje su predviđene za ledenu stazu. Naši reprezentativci se natječu na sportskim sanjkama za ledene staze, na kojima se mogu postići i brzine do 85 kilometara na sat“, pojašnjava Ivančić. Ledena staza koja je potrebna za ovaj sport se dobiva tako da se sabije snijeg, koji se nakon toga natapa vodom kako bi se smrznuo. Sve se to poravnava, a staza je omeđena ogradom koja je visoka oko 1,1 metar. „Na Plešivici smo osnovali inicijativni odbor za izgradnju staze, koja bi udovoljavala propisima Međunarodne sanjkaške federacije (FIL) jer bismo u budućnosti htjeli organizirati i neka veća natjecanja“, istaknuo je prvi čovjek Sanjkaškog kluba „Plešivica 1907“. Ovaj zanimljivi sport ima točno određena pravila. Osim što je cilj natjecatelja da u što kraćem vremenu dođu do cilja, postoje i jasna pravila u svezi opreme natjecatelja. „Sanjke imaju određene šine, koje moraju imati određenu temperaturu i moraju biti pod određenim kutem. Osim toga, potrebne su specijalne cipele, koje na peti imaju10-ak čavlića koji omogućavaju natjecateljima kočenje i zaustavljanje na ledenoj stazi. Njihova je cijena oko 200 eura. Potrebne su zaštitne naočale, kaciga, skijaško odijelo i specijalne rukavice s malim čavlićima, koji natjecateljima omogućavaju jače odgurivanje na startu utrke. Na unutarnjem dijelu rukavice je gumeni dio, koji sanjkašima omogućava postizanje ubrzanja kod ulaska u zavoje na stazi“, pojašnjava Ivančić.

Hrvatska za sada deveta

U Hrvatskoj djeluju samo tri sanjkaška kluba, osim „Plešivice 1907“, sanjkanje je popularno u Bregani i u Delnicama. U Bregani djeluje Sanjkaški klub Zavojec, a u Delnicama Sanjkaški klub Prepnek.

Vodstvo Sanjkaškog kluba „Plešivica 1907“ ponosno je na svoje reprezentativce i reprezentativke, koji su u prosincu 2013. godine bili u Rusiji na Uralu gdje se održalo natjecanje u europskom i svjetskom kupu. „Mislim da je reprezentacija ostvarila dobre rezultate. Neke smo utrke nažalost morali preskočiti zbog financijske ograničenosti. Za sada je naša reprezentacija na devetoj poziciji, a ostale su još samo tri utrke. Nažalost dvije ćemo preskočiti zbog financija, a ići ćemo na zadnju utrku krajem veljače u Rumunjsku“, pojasnio je Ivančić.

sanjkanje 8

Upravo su financije jedan od problema koji muče ove sportaša, ali i vodstvo kluba. „Najviše novaca trošimo na prijevoz do utrka europskog i svjetkog kupa. Oprema koja podrazumijeva sanjke, posebne čizme i rukavice je također skupa. Reći ću vam kako se cijena sportskih sanjki kreće oko 1.000 eura, a one se mogu slomiti u utrci ili na treningu ukoliko dođe do pada i udarca tijekom vožnje. Dio sredstava za rad dobivamo od Hrvatskog sanjkaškog saveza, dio od Zagrebačke županije, ureda župana i Grada Jastrebarskog, a jedan dio i od sponzora. Za sada ne dobivamo financijsku pomoć od Hrvatskog olimpijskog odbora jer naš sport još uvijek nije uvršten u olimpijske sportove. No, vjerujemo kako će se to promijeniti do sljedećih Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu u Južnoj Koreji“, siguran je Ivančić.

„Do sada je naš najstariji natjecatelj imao 87 godina. Volio bih da nam dođu i naši političari. Kotizaciju ne naplaćujemo, a nudimo svim posjetiteljima mogućnost da kupe našu šalicu za 25 kuna i u nju ćemo točiti neograničene količine kuhanog vina“, istaknuo je za ZG-magazin Kruno Ivančić

Sanjkanje preko ljeta i zatvaranje županijske ceste!

U razgovoru s predsjednikom Sanjkaškog kluba „Plešivica 1907“ doznali smo kako su najbolji sportaši u ovom sportu Rusi, Talijani i Austrijanci. „Mi se nećemo predati. Uporni smo i želimo postizati još bolje rezultate. Tako smo se odlučili angažirati i austrijskog trenera Karla Würtzera , koji radi s našim reprezentativcima na natjecanjima europskog i svjetskog kupa. On ih priprema za svaku stazu na kojoj se naši natjecatelji natječu. Nažalost nemamo klimatske uvjete u Hrvatskoj, koji bi nam omogućili duži period treniranja. Mi za sada možemo trenirati svega mjesec dana, dok  u Rusiji, ali i u ostalim zemljama s izraženijom planinskom klimom, natjecatelji mogu trenirati puno duže. No, i u ovakvim uvjetima, postižemo odlične rezultate“, ponosan je Ivančić.

Osim hrvatskih reprezentativaca u školi sanjkanja Sanjkaškog kluba „Plešivica 1907“ trenira i mnogo djece koja uče osnove ovog sporta. Sama promocija ovog sporta odvija se i preko ljeta. Ako se u ljetnim mjesecima provozate autom u blizini staze Kamenice mogla bi vas dočekati zatvorena cesta. „Neka naša djeca treniraju na sanjkama s kotačima. Tu bismo htjeli puno više napraviti. Željeli bismo organizirati i takva natjecanja. No, to bi značilo da bismo morali zatvoriti i županijsku cestu, a za to se treba obavijestiti policija. Brzina na sanjkama s kotačima isto je velika i može iznositi oko 70 kilometara na sat“, pojašnjava nam ovaj sanjkaški zaljubljenik.

Kup Hrvatske i Sanjkaški kup Plešivica

Plešivička staza Kamenice ove će subote 1. veljače, biti mjesto održavanja Kupa Hrvatske u sanjkanju na prirodnim stazama. Natjecanje počinje u 10 sati. Već sljedećeg dana, u nedjelju 2. veljače, održati će se Sanjkaški kup Plešivica, tradicionalno natjecanje čiji počeci datiraju još s početka 20. stoljeća. Prilika je to za amatere da pokažu svoje vještine u ovom sportu. „U Kupu Plešivica može se natjecati tko god želi. Do sada je naš najstariji natjecatelj imao 87 godina. Važno je da čovjek ima dobru volju i da dođe nešto prije početka same utrke koja počinje u 12 sati. Volio bih da nam dođu i naši političari. Pozivam i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i predsjednika Ivu Josipovića da dođu i da vide našu stazu i natjecatelje. Kotizaciju ne naplaćujemo, a nudimo svim posjetiteljima mogućnost da kupe našu šalicu za 25 kuna i u nju ćemo točiti neograničene količine kuhanog vina“, istaknuo je za kraj Ivančić.

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni