Saniranje plinskih instalacija nakon potresa moglo je ići brže

Saniranje plinskih instalacija nakon potresa moglo je ići brže

Potresom u Zagrebu na vidjelo je izašla neprovedivost postojećeg Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima i to prije svega na štetu građana i tvrtki, upozorili su iz Udruženja opskrbljivača i distributera plina HGK.

Naime, u slučaju potresa i zatvaranja prirodnog plina na glavnom ventilu prema postojećem Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima samo distributer smije izvršiti punjenje instalacije plinom.

»Kada bismo u Hrvatskoj imali liberaliziran sustav ispitivanja instalacija, na područje Zagreba nakon potresa došli bi svi ispitivači iz Hrvatske i u vrlo kratkom periodu bi se izvršilo puštanje prirodnog plina. Građani ne bi morali čekati da to obavi Gradska plinara Zagreb jer po zakonu nitko drugi ne smije«, navode u Udruženju.

Dodaju kako na taj problem upozoravaju već više od deset godina. Udruženje je stoga uputilo potpredsjedniku Vlade i ministru graditeljstva i prostornoga uređenja Predragu Štromaru prijedlog da se podzakonskim aktom temeljem Zakona o gradnji uredi područje ispitivanja plinskih instalacija i time steknu uvjeti za ukidanje odredbi Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima.

„Situacija u Zagrebu nakon potresa jasno je pokazala potrebu za korekciju postojećih i izradu novih tehničkih propisa kojima bi se jasnije uspostavila podjela dužnosti i odgovornosti za sigurnu uporabu prirodnog plina. Upravo na tom tragu je i HGK uputila pismo podrške inicijativi Udruženja kojoj je jedan od ciljeva unificiranje dosadašnje različitosti postupanja distributera plina na području Hrvatske,“ rekao je Tomislav Mazal, direktor Gradske plinare Zagreb i zamjenik predsjednika Udruženja opskrbljivača i distributera plina HGK.

Prema postojećem Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima od 35 distributera na tržištu prirodnog plina u Hrvatskoj, svaki ima svoja pravila za izvođenje i ispitivanje instalacija. Prema Zakonu o građenju instalacija je integralni dio objekta, dakle nije niti imovina niti predmet gospodarskog upravljanja distributera te ne postoji opravdan razlog da distributer odgovara za tuđu imovinu. Prostor smještaja trošila i samo trošilo imovina su vlasnika objekta, a ne distributera.

Ujednačavanjem postupanja oko plinskih instalacija, sva odgovornost bila bi na vlasniku i plinoinstalateru, bez potrebe za uključivanjem operatora kao treće strane. Liberalizacija na tržišnim osnovama omogućit će da građanin ili tvrtka ne moraju tražiti od distributera ispitivanje instalacije koje operator izvodi isključivo po cjeniku nestandardnih usluga odobrenog od HERA-e, već će tu uslugu potražiti na slobodnom tržištu, smatraju u Udruženju opskrbljivača i distributera plina HGK. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni