Sandra Švaljek: Zna se tko upravlja Gradom!

Sandra Švaljek: Zna se tko upravlja Gradom!

SDP-ovac Zvane Brumnić također je potegnuo pitanje GUP-a ocjenivši da se njegovo donošenje ovako odgodilo za najmanje mjesec dana. Citirao je i izjavu zamjenice Švaljek kako je točka povučena jer je »stručna skupina rekla da joj se to ne sviđa«. »Pa tko vodi ovaj grad?«, Upitao je Brumnić. »Tko vodi ovaj grad? Zna se!«, ispalila je zamjenica i izazvala smijeh i komešanje u dvorani Gradske skupštine

Nakon što je uoči današnje sjednice Gradske skupštine s dnevnog reda povučena njegova najvažnija točka – Odluka o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP), na prijedlog gradskog zastupkina Tomislava stojaka (HNS), na sjednici u četvrtak su povučene i dvije točke o stručnim analizama vezanim uz GUP Zagreba i Sesveta. Riječ je o prva sjednici nakon raspada vladajuće koalicije Kluba zastupnika Milana Bandića s partnerima iz HSLS-a, HSS-a i HSU-a, tako da Švaljek u Gradskoj skupštini nema osiguranu većinu. Na dnevnom redu je 29 točaka.

Alen Ostojić (HSLS) zatražio je informaciju oko ukidanja noćnog dežurstva za apoteku Gradske ljekarne u Kustošiji, a Švaljek je odvratila kako HZZO može financirati noćna dežurstva za samo četiri ljekarne na području Zagreba

Tijekom aktualnog sata potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) još jednom je zamjerio što je odluka o GUP-u povučena s dnevnog reda čime su ugroženi interesi tisuća građana koji su namjeravali riješiti svoj status. Upozorio je da Strategija kulturnog i kreativnog razvitka Grada Zagreba 2015.-2022. dolazi na zastupničke klupe na kraju roka u kojem se mora usvojiti da bi se Zagreb kandidirao za Europsku prijestolnicu kulture. Pritom je prigovorio što je Strategiju pisala privatna tvrtka, umjesto Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Ustvrdio je da se po pitanju selekcije otpada u Zagrebu ne događa ništa osim pilot projekta, a ukazao je i na činjenicu da se oduke Gradske skupštine ne provode u praksi jer reklame još nisu uklonjene s pročelja na Trgu bana Jelačića. Zbog svega navedenog Bernardić je ocijenio da u Zagrebu vlada »upravljački kaos« i upitao zamjenicu kako ga namjerava riješiti.

»Pelješenje građana«

S njegovom konstatacijom o »upravljačkom kaosu« se, dakako, nije složila zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika dr. Sandra Švaljek istaknuvši da su dvije točke o GUP-ovima Zagreba i Sesveta povučene s dnevnog reda jer ih nije prihvatila stručna radna skupina, koju je imenovala Gradska skupština. »Nismo željeli da ispadne kako struka tvrdi jedno, a Gradska uprava radi drugo«, rekla je Švaljek.

SDP-ova gradska zastupnica Silva Žele upozorila je da joj se mnogi građani žele da su počeli dobivati dvostruko veće račune za odvoz komunalnog otpada, dok je zastupnica Margareta Mađerić rekla da je ista situacija i s računima za komunalnu naknadu. Mađerić je poručila kako je vladajuća koalicija gradila svoj izborni uspjeh dobrim dijelom i na legalizaciji bespravno sagrađenih te je ustvrdila kako je u stvari bila riječ o »navlakuši« za daljnje »pelješenje građana«. »Na tome ste dobili glasove građana koji žive većinom na rubnim dijelovima grada, a dvije godine kasnije oni su doživjeli financijski šok jer su retroaktivno dobili račune za komunalnu naknadu i odvoz otpada, bez obzira kada im je dostavljeno riješenje o legalizaciji objekta«.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je da se zbog legalizacije objekata povećala kvadratura obiteljskih kuća zbog čega su se povećali računi za odvoz komunalnog otpada i komunalnu naknadu.

Silva Žele kaže i da se, u nekim ulicama gdje je kamionima Čistoće otežan pristup (slijepe i uske ulice u kojima su parkirani automobili), otpad jednostavno ne odvozi, a i neki su spremnici za otpad predimenzionirani pa zauzimaju previše prostora. »Ima li Čistoća osnove ne pokupiti otpad u ulici u kojoj im je otežan pristup?«, upitala je Žele i ustvrdila kako nema smisla da građani plaćaju 300 kuna za odvoz koji se ne obavlja.

Ukida se noćno dežurstvo ljekarne u Kustošiji

Švaljek joj je odgovorila da je Čistoća nabavila specijalna vozila koje njezini kamioni do sada nisu mogli ulaziti, a da će ubuduće korisnici usluga moći odabrati adekvatnu im veličinu spremnika za otpad. Ponovila je i da ubuduće naplata odvoza neće obračunavati po kvadraturi nekretnine već prema stvarno stvorenoj količini otpada.

SDP-ovac Zvane Brumnić također je potegnuo pitanje GUP-a ocjenivši da se njegovo donošenje ovako odgodilo za najmanje mjesec dana. Citirao je i izjavu zamjenice Švaljek kako je točka povučena jer je »stručna skupina rekla da joj se to ne sviđa«. »Pa tko vodi ovaj grad?«, Upitao je Brumnić.

»Tko vodi ovaj grad? Zna se!«, ispalila je zamjenica i izazvala smijeh i komešanje u dvorani Gradske skupštine. »Ne znam kako ću neutralizirati prvi dio odgovora, u svakom slučaju, ništa se ne odgađa. I dalje se radi na starom prijedlogu GUP-a i nastojat ćemo ubrzati tempo radi njegova donošenja«, kaže.

Alen Ostojić (HSLS) zatražio je informaciju oko ukidanja noćnog dežurstva za apoteku Gradske ljekarne u Kustošiji (na adresi Ilica 301, op. a.) kojoj naginju stanovnici zapadnog dijela grada. On je, kako kaže o tome već razgovarao s ravnateljicom Gradske ljekarne Nadom Jambrek koja mu je potvrdila informaciju. »Može li Gradska uprava učini nešto da se to ne napravi preko koljena?«, upitao je Ostojić.

Zamjenica Švaljek odvratila je kako HZZO može financirati noćna dežurstva za samo četiri ljekarne na području Zagreba, a ne za pet. »Potreba građana za noćnim radom nisu bile previše izražene. Bio je to određeni nadstandard pa je pretpostavka da će se s obzirom na financijske uvjete to ukinuti«, najavila je Švaljek, koje je predložila razmatranje mogućnosti da se za neke ljekarne uvede produženo radno vrijeme do 24 sata.

Odlučeno je da će gradsku zastupnicu, akademkinju Vidu Demarin u zastupničkim klupama zamijeniti Josip Petrač, kao prvi slijedeći neizabrani predstavnik s Nezavisne liste Milana Bandića.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni