Sandra Švaljek: Plemenito i humano trebamo djelovati sada i ovdje

Sandra Švaljek: Plemenito i humano trebamo djelovati sada i ovdje

 »Dodjeljujući Nagradu `Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost´, vjerujem da je naš grad vašim primjerima, humanizma, angažiranja i odlučnosti, postao grad na koji bi Luka Ritz danas bio ponosan!«, poručio je Darinko Kosor

U Staroj gradskoj vijećnici danas je održana svečanost dodjele Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Nagrada nazvana po mladiću koji je preminuo u lipnju 2008. godine od posljedica brutalnog premlaćivanja na Mostu slobode dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima. Ove godine priznanjem i novčanom nagradom nagrađeni su Luka Mihalić, učenik Osnovne škole Tituša Brezovačkog – posthumno (nagradu su preuzeli njegovi roditelji Marija i Branko Mihalić) te Barbari Rubinić, učenici I. gimnazije. Nagrade su dodijelili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

Sandra Švaljek s rodtieljima Luke Ritza
Sandra Švaljek s rodtieljima Luke Ritza

U svom obraćanju Švaljek je citirala Georgea Bernarda Shawa koji je rekao kako »život nije u pronalaženju sebe, već u stvaranju sebe«. »Duboko vjerujem da je smisao života Luke Ritza upravo stvaranje sebe – sebe bez mržnje i netolerancije, sebe koji prihvaća drugačije, sebe koji predrasudu zamjenjuje radoznalošću i željom za spoznajom – onoga sebe koji previše voli zvijezde da bi se bojao noći«, istaknula je Švaljek i dodala: »Život Luke Ritza je poziv svima nama, a naročito mladima, onima koji imaju najveću sposobnost i entuzijazam za prihvaćanje i izgradnju novih svjetova, na otpor svakom nasilju i diskriminaciji, u svim životnim situacijama i na svaki način«. Zaključila je da su ovogodišnji dobitnici, svatko na svoj način, poruka svima nama da je prilika za plemenito i humano djelovanje – »sada i ovdje«.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Skupštine Darinko Kosor, koji im je čestitao današnji Međunarodni dan tolerancije te rekao kako od svega srca treba odati priznanje ovogodišnjim dobitnicima Luki Mihaliću, koji će trajno ostati u našem sjećanju, i Barbari Rubinić, jer su uzornim vladanjem, savjesnim i odgovornim ponašanjem, promicali toleranciju, međusobno poštovanje i pomaganje, stvarali pozitivno i miroljubivo ozračje kako među učenicima škole tako i u široj zajednici.

»Vrijednosti tolerancije, solidarnosti i odricanja u korist drugih, u korist nemoćnih i siromašnih trebaju biti dominantne za izgradnju bolje budućnosti hrvatskog društva«, poručio je Kosor i zaključio: »Luka nije s nama, ali je svojim primjerom, humanošću, voljom i svakodnevnom borbom uspio senzibilizirati vršnjake, učenike i njihove roditelje, na stvarne vrijednosti potičući ih na plemenito i humano djelo koje ne poznaje granice, zato njegovim roditeljima i sestri te Barbari iskreno na svemu čestitam i vjerujem da će naši mladi prijatelji, učenice i učenici, potaknuti njihovim idejama djelovati na tom tragu. Dodjeljujući Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, vjerujem da je naš grad vašim primjerima, humanizma, angažiranja i odlučnosti, postao grad na koji bi Luka Ritz danas bio ponosan!«

O nagrađenima

Luka Mihalić, učenik OŠ Tituša Brezovačkog – posthumno je nagrađen jer je potaknuo da se u veljači tijekom priredbe u OŠ Tituša Brezovačkog omogući prikupljanje krvotvornih matičnih stanica od dobrovoljnih darivatelja. Zalaganjem ovog četrnaestogodišnjaka u svibnju je organizirana slična akcija i u OŠ Bukovac. U ove dvije akcije u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisano je 197 novih članova.

Hrabro se i sam boreći s teškom bolešću odlučio nesebično pomoći drugim oboljelima. Živeći uglavnom u bolnici, uz veliku potporu svojih roditelja, unatoč teškom liječenju, bio je odličan učenik. Volio je glazbu i svoju gitaru, s prijateljima igrati kompjuterske igrice i nastojao je svaku situaciju sagledati s vedrije strane. Odvažnošću, izdržljivošću, voljom i svakodnevnom borbom uspio je senzibilizirati svoje vršnjake, druge učenike i njihove roditelje, na istinsko suosjećanje u bolesti.

Barbara Rubinić, učenica I. Gimnazije nositeljica je naslova Učenice generacije što joj je Nastavničko vijeće I. gimnazije dodijelilo zadnje dvije godine. Aktivna je članica i suvoditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije te dobitnica nagrade škole u kategoriji Najvolonteri za 2012./13.

Sa svojom volonterskom skupinom svake godine aktivno sudjeluje u tradicionalnom humanitarnom događanju I. gimnazije Kap dobrote te u gotovo svim drugim volonterskim akcijama, npr. za beskućnike u Samostanu Majke Tereze i za starije i nemoćne osobe Doma Sesvete. Uključuje se i u akcije međunarodne suradnje i pomoći afričkoj djeci. Nakon školskog posjeta Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri prijavila se u ljetni volonterski kamp i s volonterima iz svijeta provela praznike pomažući kronično oboljeloj djeci.

Sudjelovala je u školskoj radionici o vršnjačkoj medijaciji kao načinu nenasilnog rješavanja sukoba, radionicama Foruma za slobodu odgoja Pokreni promjenu! Odlična je i uzorna učenica, vrlo savjesna i odgovorna, redovito i uspješno obavlja brojne školske i izvanškolske dužnosti.

U sklopu svečanosti priređen je glazbeni program koji je izveo Kvartet saksofona Glazbene škole „ Pavla Markovca“ u sastavu: Patrik Prežgaj, sopran saksofon, I.s., Ana Kovačić, alt saksofon, IV.s., Ante Šiljeg, tenor saksofon, III.s, Nikola Smetko, saksofon, II. s, uz vodstvo nastavnika mr.art. Nikola Fabijanić, prof. mentor. (zg-magzin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni