Sandra Perković i Luka Modrić – najbolji hrvatski sportaši u 2018. godini

Sandra Perković i Luka Modrić – najbolji hrvatski sportaši u 2018. godini

Sandra Perković već je sedmu godinu zaredom proglašena za najbolju sportašicu po izboru Sportskih novosti. Za najbolju momčad izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija. Posebna priznanja dobili su pobjednička hrvatska Davis Cup reprezentacija, braća Sinković te svjetski jedriličarski prvaci u klasi 49, Šime i Mihovil Fantela

Ivana Vranješ

U organizaciji dnevnog lista Sportske novosti u srijedu su 67. put zaredom izabrani najbolji sportaši godine. Svečanoj dodjeli nagrada u studiju HRT-a Anton Marti na zagrebačkom Prisavlju nazočili su brojni sportski djelatnici, osobe iz javnog života, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministar financija Zdravko Marić kao izaslanik predsjednika Vlade.

U ovogodišnjem izboru Sportskih novosti sudjelovalo je 322 novinara iz 54 redakcije, a dodijeljeno je ukupno 8 nagrada.

Nagradu za najbolju hrvatsku sportašicu godine dobila je bacačica diska Sandra Perković kojoj je ova prestižna nagrada dodijeljena sedmu godinu zaredom.

Najbolji svjetski nogometaš Luka Modrić po prvi put je izabran za najboljeg sportaša Hrvatske. Najboljom sportskom ekipom u 2018. proglašena je reprezentacija u samostrelu koja je prošle godine osvojila naslov europskih prvakinja u sastavu Valentina Pereglin, Nikolina Krivanek i Sanja Komar. Za najbolju momčad izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija.

Dobitnik nagrade fair play je pobjednik Svjetskog kupa u BMX biciklizmu Marin Ranteš. Posebna priznanja za iznimna sportska postignuća u 2018. godini dobili su pobjednička hrvatska Davis Cup reprezentacija, veslački svjetski i europski prvaci u dvojcu bez kormilara Martin i Valent Sinković te svjetski jedriličarski prvaci u klasi 49, Šime i Mihovil Fantela.

Luka Modrić

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić je izjavio da mu nagrada Sportskih novosti puno znači jer ona dolazi iz Hrvatske.

„Još od djetinjstva sam vjerni čitatelj Sportskih novosti i već sam pomišljao da možda neću dobiti ovu prestižnu nagradu, ali u 2018. godini i to se ostvarilo“, rekao je Modrić. Naglasio je kako je 2018. bila sjajna godina za hrvatski nogomet i s ovom nagradom se zaključuje fenomenalni uspjeh u 2018. godini. Dodao je kako je čast dobiti ovu nagradu u velikoj konkurenciji.

„Hrvatska na sreću ima velike sportaše i osvojiti ovu nagradu nije lako, a pokazalo se i kroz godine da ju je vrlo malo nogometaša osvojilo”, kazao je Modrić.

Svoj uzastopni trijumf u izboru Sportskih novosti komentirala je Sandra Perković.

Sandra Perković

„Ovo je treća nagrada koju sam osvojila u jednoj godini. Velika je čast biti najbolja atletičarka u izboru Sportskih novosti. Za mene je ova godina posebna, jer sam osvojila sedmi trofej za najbolju sportašicu u izboru Sportskih novosti. To sam podijelila s Lukom Modrićem kojeg smatram najboljim svjetskim sportašem. Napravio je čudo, svi znamo reći kako je teško ujediniti nas Hrvate, a mislim da je Luka pokazao kako svi možemo disati kao jedan. Stoga velika hvala njemu, izborniku Daliću i cijeloj nogometnoj reprezentaciji na uspjehu”, rekla je za ZG-magazin Perković. Naglasila je da ide na dva mjeseca na pripreme u Floridu kako bi u 2019. godini postigla što bolje sportske rezultate.

Nagradom za najbolju momčad godine, kao i uspjehom Luke Modrića zadovoljan je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

„Ovo je najljepša i najveća godina hrvatskog nogometa u povijesti. Velika je čast biti najbolji pored tenisača i drugih sportaša koji postižu sjajne rezultate. Mislim da ovako moramo i trebamo nastaviti“, rekao je za ZG-magazin Dalić. Naglasio je da je možda malo objektivan kad je riječ o nogometu, ali smatra da se puno napravilo u tom sportu. Kazao je da se osvojeno srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu i emocije nikad neće zaboraviti te se nada da se u budućnosti to može ponoviti. Čestitao je i ostalim sportašima na uspjehu, pogotovo tenisačima koji su postali sjajni prvaci svijeta.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker smatra da je 2018. godina bila najbolja godina za cijeli hrvatski sport.

„Što se tiče nogometa, biti drugi na svijetu je nešto što smo 1998. mislili da se neće ponoviti. Nadam se da ćemo i ovaj uspjeh ponoviti u skraćenom periodu, a ne da ćemo čekati 20 godina, nego da bar za 10 godina budemo još bolji. Ne ćemo se umoriti, radit ćemo svaki dan. Trofeji nas neće privilegirati, nego ćemo se boriti za svu djecu u hrvatskom nogometu, da imaju jednake šanse“, rekao je Šuker.

„Dobivena nagrada je priznanje od ljudi koji prate sport, koji ga razumiju. To znači da su prepoznali samostrel kao disciplinu koja nije dovoljno zastupljena u Hrvatskoj. Već četvrti put smo dobili priznanje od Sportskih novosti, a i od Hrvatskog olimpijskog odbora. Planovi su nam da nastavimo s takvim rezultatima, već smo najbolji u svijetu, a i pojedinačne medalje želimo osvajati“, istaknula je Sanja Komar, članica hrvatske reprezentacije u samostrelu.

Na uspjehe hrvatskih sportaša osvrnuo se predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

„Ova sportska godina je godina za pamćenje. Hrvatski sportaši i sportašice su još jednom dokazali da ni u jednoj djelatnosti u međunarodnim razmjerima Hrvatska nije bolja nego što je u sportu“, istaknuo je Mateša.

Ministar financija Zdravko Marić je rekao da je 2018. godina posebna godina jer se pokazalo da je Hrvatska na samom vrhu svijeta što se tiče sporta. Naglasio je kako je bila velika gledanost finala Svjetskog nogometnog prvenstva te ništa manje finala Davis Cupa koji su hrvatski tenisači osvojili, a osim skupnih uspjeha bilo je i pojedinačnih uspjeha hrvatskih sportaša.

„Nevjerojatno je da je Hrvatska zemlja od oko 4 milijuna stanovnika, a da ima ovoliko i ovakve sportske uspjehe. Sport je najbolji promotor, veleposlanik Republike Hrvatske u svijetu“, istaknuo je ministar Marić.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je rekao da kad Hrvatska bude ulagala u sport koliko ulaže Zagreb, rezultati će biti i devet puta veći.

Gradonačelnik Bandić s braćom Sinković / Foto: Milan Bandić / Facebook
Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni