Sandra Benčić će biti premijerska kandidatkinja stranke Možemo!

Sandra Benčić će biti premijerska kandidatkinja stranke Možemo!

(Foto: Možemo!)

Saborska zastupnica Sandra Benčić izabrana je jednoglasnom odlukom 50 članova Vijeća stranke kao premijerska kandidatkinja stranke Možemo! na nadolazećim parlamentarnim izborima.

“Naš je program vraćanje povjerenja građana i samopouzdanja nacije, ponovna izgradnja solidarnog društva u kojem nije svatko sam za sebe, u kojem naši sugrađani nisu jedan drugome vuk u nemilosrdnoj utrci prema dnu”, istaknula je u subotu sukoordinatorica stranke Možemo!, prilikom predstavljanja svoje premijerske kandidature ispred stranke.

“Hrvatska i njezine građanke i građani imaju pravo tražiti i ostvariti više od pukog preživljavanja. Svi kao građani imamo pravo tražiti socijalnu i ekonomsku jednakost, sigurnost i izvjesnost djelovanja institucija, imamo pravo biti svi jednaki pred zakonom”, istaknula je Benčić.

Stvaranje pravednijeg društva

Hrvatske građanke i građani imaju pravo na krov nad glavom bez doživotnog dužničkog ropstva, i imaju pravo na dostojanstven život od svog rada. Imamo pravo na dostojanstvo bez obzira koliko nam je godina, gdje živimo i koliko zarađujemo, poručila je.

“Možemo i moramo stremiti tome da Hrvatska bude jedna od najuspješnijih zemalja u zelenoj tranziciji koja ne stvara gubitnike tranzicije, već stvara pravednije društvo u kojem svatko ima dovoljno za kvalitetan, siguran, dobar život”, naglasila je i izložila osnove smjernica politika Možemo! na nacionalnoj razini.

To su opsežna transformacija sustava obrazovanja u kojem će škole postati sigurna i vesela mjesta usmjerena na stvaranje i razmjenu ideja, znanja i vrijednosti umjesto utrke za peticama i straha od neuspjeha. Zatim, reforma zdravstvenog sustava, u kojoj će domovi zdravlja ponovno utjeloviti osnovnu ideju Andrije Štampara – zdravlja za sve, umjesto medicine kao trgovačke djelatnosti. Možemo se tu zalaže za javnozdravstveni sustav uz jake domove zdravlja i jaku politiku prevencije i rane detekcije bolesti.

Zelena reindustrijalizacija

Benčić je dala i osnovne smjernice novog ekonomskog razvojnog modela temeljenog na zelenoj reindustrijalizaciji Hrvatske, uz stvaranje kvalitetnih, sigurnih i dobro plaćenih mjesta, u partnerstvima koja će pomoći strateškim ciljevima ostvarivanja energetske i prehrambene samodostatnosti, bez uništavanja okoliša kao osnovnog resursa.

“Da bismo privukli i zadržali kvalitetne kadrove trebamo otvorenu i dinamičnu znanstvenu i istraživačku zajednicu koja u partnerstvu s javnim i privatnim sektorom razvija nove tehnologije, robe i usluge potrebne za suočavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti a posebno klimatske krize i krize resursa”, rekla je Benčić.

“Trebamo socijalnu politiku koja uključuje umjesto da isključuje: politiku koja ne odbacuje starije osobe čim izađu s tržišta rada već im omogućuje što duži i aktivniji život u zajednici uz mirovine koje osiguravaju pokriće svih osnovnih životnih potreba. Socijalnu politiku koja mladima osigurava mogućnost ranog osamostaljenja kroz ponudu javnih stanova za najam, te obrazovne prilike i kod kuće i u inozemstvu, rad i radne uvjete koji omogućuju balans poslovnog i privatnog života”, zaključila je.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni