Sandoval i nova era Jazz orkestar HRT-a

Sandoval i nova era Jazz orkestar HRT-a

(Foto: Buga Cvjetanović /KDVL)

U srijedu 7. listopada 2019. u prepunoj velikoj dvorani Lisinski započela je nova era Jazz orkestra HRT-a. Na najbolji mogući način, gostovanjem svestranog i vrsnog glazbenika, A. Sandovala. Bio je to zajednički projekt Dvorane Lisinski i HRT-a

Igor Čatić

Zašto nova era Jazz orkestra HRT-a? Koncertna sezona Jazz orkestra je započela pod vodstvom novoimenovanoga umjetničkog voditelja, dugogodišnjeg trombonista orkestra Mirona Hausera. Svaki voditelj u rad orkestra donosi nešto novo. Zato treba poželjeti novom voditelju puno uspjeha. Dobio je u ruke izvrstan jazz orkestar. O vrsnosti tog stalnog orkestra HRT-a koji djeluje dulje od 7 desetljeća govori pristanak Artura Sandovala, tog jazz velikana da dođe bez svog orkestra. U intervjuu za prilog „Vijesti iz kulture“ uoči tog izvrsnog koncerta, a i na podiju je rekao: »Kada sam čuo snimke orkestra, odlučio sam se odazvati pozivu. Oduševila me pripremljenost i kvaliteta svih glazbenika«. Na koncertu je predložio zajedničku europsku turneju.

MIron Hauser
Miron Hauser

O Kubancu Arturu Sandovalu, kojeg je otkrio jedan od najvećih jazz umjetnika Dizzy Gillespie i osigurao mu dolazak u SAD te mu bio mentorom, treba navesti samo neke pojedinosti. Većina A. Sandovala poznaje kao vrhunskog trubača. No u najavi koncerta je rekao: »Publika može očekivati puno zabave!« Održao je svoje obećanje. Koncert je bio prepun dobre glazbe i još boljih vibracija i nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim.

Sandoval se predstavio u punom svjetlu kao svestrani glazbenik – skladatelj, trubač, pijanist, pjevač, ali i odličan zabavljač. Svestrani glazbenik znači da nastupa i uz simfonijske orkestre, poput BBC-a i Sankt Peterburga. Piše i filmsku glazbu. Osvojio je deset Grammyja, šest Billboard nagrada i jedan Emmy. Postao je američkim državljaninom. To mu je omogućilo da 1997. godine nastupi na Clintonovu predsjedničkom inauguracijskom plesu u Washingtonu. Godine 2013., Barack Obama dodijelio mu je Predsjedničku medalju slobode.

Koncert je orkestar započeo skladbom Groovin’ Hard Dona Menze. Uslijedile su Sandovalove skladbe Funky Cha-Cha i Closely Dancing u kojima je pokazao svoje trubačko umijeće, a onda je sve, pa čak i orkestar, iznenadio te sjeo za klavir i odsvirao solo improvizaciju. Nakon Sandovalovog Mambo Caliente, Jazz orkestar HRT-a je La Fiestom Chicka Coreae još jednom pokazao zašto je Arturo Sandoval došao ponovo u Zagreb. Osim klavirskog trija u skladbi All the Things You Are Jeromea Kerna, u kojemu je naravno Sandoval bio za klavirom, završnicu koncerta posvetio je skladbama svojega uzora, mentora i prijatelja Dizzyja Gilespiea: Woody’n You, Salt Peanuts i A Weekend In Tunisia.

Treba istaknuti doprinos tom izvrsnom koncertu glazbenika iz Jazz orkestra HRT-a. To su među ostalim trubači Antonio Geček i Branko Sterpin, trombonist Luka Žužić, saksofonisti: Miro Kadoić, Mihael Gyoerek, Mario Bočić i Vojkan Jocić, te ritam sekcija. Istakli su se i udaraljkaš Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta te Hrvoje Rupčić koji je svirao konge.

Sjajnim izvedbama Arturo Sandoval i Jazz orkestar HRT-a zaradili su prave ovacije na što su odgovorili s dva odlična dodatka dogovorena tog časa na pozornici – Bluesom in Bb te fantastičnom izvedbom klasika When The Saints Go Marching In kojom su prepunu dvoranu dodatno oduševili te su izvođači s pozornice ispraćeni stajaćim ovacijama.

Bio je to koncert koji će istinski ljubitelj glazbe dugo pamtiti. Jedna ideja. Prikazivač posjećuje ne sam koncerte ansambala HRT-a, već je od prve sezone pretplatnik ciklusa „Lisinski subotom“. Publika se u tom razdoblju bitno promijenila. Jedan takav jazz koncert trebao bi ući i u ciklus „Lisinski subotom“. Jazz glazba je danas vrlo vrijedan i neodvojiv dio suvremene glazbe.

Tko nije bio u dvorani na koncertu ili slušao prijenos na III. programu Hrvatskog radija, moći će koncert doživjeti u jednom od nedjeljnih termina emisije Vrijeme je za jazz.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni