Sanader proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora

Za slučaj primanja provizije od Hypo banke dobio je  3 godine i šest mjeseci , a za izdavanje hrvatskih interesa prepuštanjem upravljačkih prava Ine MOL-u  7 godina i šest mjeseci. Također,  u roku od 15 dana mora vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna

Bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u utorak je na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena nepravomoćna preuda kojom je Sanader kažnjen s deset godina zatvora. Za slučaj primanja provizije od Hypo banke dobio je  tri godine i šest mjeseci , a za izdavanje hrvatskih interesa prepuštanjem upravljačkih prava Ine MOL-u  sedam godina i šest mjeseci. Također,  u roku od 15 dana mora vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna. Dioki Holding pak mora u državni proračun uplatiti pet milijuna eura.

Sanaderu je kazna izrečena nakon više od godinu dana suđenja. Presudu je objavilo Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića. Tužiteljstvo tvrdi da je Sanader ratni profiter jer je 1994. primio proviziju od austrijske Hypo banke te da je za 10 milijuna eura mita izdao nacionalne interese predavši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u. Krunski svjedok tužiteljstva je nekadašnji  Sanaderov prijatelj i vlasnik Novog lista Robert Ježić.

“U ovom kaznenom postupku koji je trajao nešto više od godinu dana bilo je 50-ak raspravnih dana, ispitano je nešto više od toliko svjedoka. Ispitani su i sudski tumači, odnosno jezični eksperti. Pročitano je nešto više od 6000 stranica spisa. Na temelju rezultata dokaznog postupka i ispitivanju svjedoka donesena je sudska odluka. Nije donesena na temelju ničega drugoga što se događalo izvan sudnice”, naglasio je sudac Turudić.

Obrana je, pak, uvjerena da niti jedna optužba nije dokazana. Sanaderu se još sudi i zbog slučaja Fimi medija, u kojem ga se s njegovom bivšom strankom i još nekoliko bivših HDZ-ovih dužnosnika tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki koje su navodno završile u stranačkom “crnom fondu” i privatnim džepovima. Sanadera očekuju i suđenja zbog pogodovanja HDZ-ovu zastupniku Stjepanu Fioliću prodajom zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja te prodaje HEP-ove struje po povlaštenoj cijeni Diokiju i TLM-u. (hina /zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni