Samozapošljavanje: Često postavljena pitanja

Samozapošljavanje: Često postavljena pitanja

Do kraja svibnja predano je 3759 zahtjeva za sufinanciranjem samozapošljavanja, ugovoreno je 1979 zahtjeva, a 1364 zahtjeva je trenutno u postupku. Iz HZZ-a poručuju kako se može zaključiti da je interes za mjeru velik i da sve veći broj nezaposlenih u poduzetništvu vidi rješenje svog zapošljavanja

S obzirom da se kod nekih naših čitatelja javljaju nejasnoće oko uvjeta dodjele potpora za samozapošljavanje odlučili smo potražiti odgovore u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji je nositelj tog projekta.

Čitatelje je zanimalo moraju li vratiti potpore za otvaranje obrta ili tvrtke (d.o.o.-a) ako im se nedugo  po isteku potpore biznis pokaže neisplativ i propadne.  Iz HZZ-a napominju da korisnik nakon isteka ugovora o sufinanciranju samozapošljavanja, nakon godinu dana više nema nikakve obaveze prema Zavodu. Od njega se, međutim, očekuje da je dodijeljena sredstva utrošio namjenski – redovitim uplaćivanjem doprinosa, što naposljetku mora i dokazati.

„Potpore za samozapošljavanje namijenjene su pokrivanju dijela bruto plaće  kako bi se olakšala isplata plaće i uplata doprinosa novom poduzetniku u prvoj godini poslovanja. Ugovor se potpisuje na godinu dana, u toku kojih je HZZ u obavezi pratiti da li su sredstva namjenski utrošena, te ponuditi stručnu pomoć i podršku, informacije i povezivanje s drugim dionicima na tržištu rada (HOK, HGK, razvojne agencije, poduzetnički centri i sl.)“, navode u HZZ-u.

Napominju da nakon isteka godinu dana, obrt/d.o.o. nema više obaveza prema HZZ-u ako je ispoštovao ugovorne obaveze, odnosno dostavio dokaze o uplati doprinosa prema isplaćenoj potpori. „Smatramo da, uz pomoć HZZ-a,  u toku prve godine rada obrta/tvrtke osobe kojima su dodijeljene potpore za samozapošljavanje mogu steći dovoljno poduzetničkih vještina i znanja te klijenata/kupaca za uspješan nastavak poslovanja“, poručuju HZZ-ovci.

Druga prava nisu isključena

Obratila nam se jedna osoba s upitom gube li korisnici sredstava za samozapošljavanje pravo na naknadnu u slučaju ponovljene nezaposlenosti i uopće pravo na bilo kakve druge poticaje.

Evo što su nam odgovorili u HZZ-u: Pravo na novčanu naknadu propisano je Zakonom o posredovanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.  Stječe ga nezaposlena osoba koja ispunjava uvjete da u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje devet mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca. Radni odnos ne smije prestati njezinom krivnjom ili voljom i u zakonskom roku od 30 dana se mora prijaviti nadležnom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i podnijeti zahtjev za novčanu naknadu. Pravo na novčanu naknadu i nastavak isplate novčane naknade utvrđuje se upravnim postupkom koji se pokreće na zahtjev stranke, uz dostavu potrebne dokumentacije.

Kada je pak riječ o drugim novostima vezanim uz samozapošljavanje, spomenimo da se od 28. ožujka sredstva isplaćuju tromjesečno, a ne jednokratno kao što je ranije bio slučaj. Ovim se želi olakšati praćenje sredstava i smanjiti iznose u slučaju njihova eventualnog vraćanja. Prvi dio potpora isplaćuje se po potpisu ugovora i nakon što poslodavac dostavi instrumente osiguranja naplate, odnosno najkasnije u roku od 30 dana od potpisa ugovora. Ostale isplate idu po dostavi dokaza o uplatama za plaće i doprinose za koje je ugovorena potpora.

Inače, zaključno s podacima za dan 23. svibnja 2013., ove je godine predano 3759 zahtjeva za sufinanciranjem samozapošljavanja, ugovoreno je 1979 zahtjeva, a 1364 zahtjeva je trenutno u postupku. Iz HZZ-a poručuju kako se može zaključiti da je interes za mjeru velik i da, zahvaljujući dostupni informacijama i stručnoj pomoći HZZ-a, sve veći broj nezaposlenih osoba u poduzetništvu vidi rješenje svog zapošljavanja.

Za više informacija posjetite našu stranciu “SAMOZAPOŠLJAVANJE”. (B. J. / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni