Samoljepljive papiriće pretvara u umjetnine

Samoljepljive papiriće pretvara u umjetnine

“Poznato je da, ovim trodimenzionalnim portretima od samoljepljivih (post-it) papirića, stvaram aforizme o kultovima, politički humor i snažnu igru s promatračem. Sitotisak se u postupku koristio prije izuma poliesterske mreže“.

– Ardan Özmenoglu

Ardan Özmenoglu svestrana je suvremena turska umjetnica koja radi u širokom rasponu medija te njezini radovi variraju od staklenih skulptura velikih dimenzija, do radova izrađenih od samoljepljivih Post-It® papirića i neonskog svjetla. Od prve izložbe 2006. godine, svoja je jedinstvena djela izlagala na preko četrdeset izložbi u SAD-u i drugim zemljama, uključujući Istanbul, Berlin i Ženevu.

Njezin razigrani rad, pun društveno-političkih komentara, promatrača potiče na preispitivanje poznatih slika, proizvoda i ideja. Dovitljivo koristi sveprisutne predmete, samoljepljive Post-It® papiriće, za stvaranje umjetničkih djela koja objedinjuju naizgled suprotstavljene ideje: prošlost i sadašnjost, povijest umjetnosti i trendove suvremene umjetnosti, kreativnost i konzumerizam, ponavljanje i individualnost, cjelinu i fragmente. Ona objedinjuje tisućljetnu praksu tiskanja sa suvremenim bojama, sjajem, papirom i prikazima. Njezina vedro obojena, hrabra umjetnost tjera promatrača da svakodnevne predmete i ideje razmotri u drugačijem svjetlu. Rezultat je sve samo ne predvidljiv.

(Berin Golonu)

Ardan Özmenoğlu rođena je u Turskoj 1979. godine, a živi i radi u Istanbulu i New Yorku. Od svoje prve samostalne izložbe u Istanbulu te druge izložbe u Berlinu 2008. godine, Ardan Özmenoğlu polako, ali sigurno zauzima svoje jedinstveno mjesto u suvremenoj umjetnosti, negdje na razmeđi skulpture i grafike.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 30. 7. u 20 sati u Galeriji Bačva na Trgu žrtava fašizma 16. Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ljetno radno vrijeme:

Srijeda – nedjelja: 10 do 13 i 17 do 20 sati.

Ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

(zg-m)