Samoborsko lepo cvetje

Samoborsko lepo cvetje

Knjiga donosi dio starih samoborskih naziva za bilje koji su se pojavili u Krležinim Baladama, a u njoj se može naći pregršt informacija o 40-ak biljaka – jesu li ljekovite, služe li kao začin itd.

Ravno 100 godina nakon objavljivanja Langova Samobora i 80 godina nakon objavljivanja prvog izdanja Balada, izdana je knjiga koja pokušava što zornije prikazati biljni svijet Samobora i okolice s narodnim nazivljem i tako upoznati i zadržati samoborsku jezičnu baštinu.

Mnoštvo zainteresiranih Samoboraca okupilo se 13. listopada u Gradskoj knjižnici Samobor na predstavljanju knjige Miroslava Žegarca Peharnika Samoborsko lepo cvetje. Knjigu su izdale Gradska knjižnica Samobor i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije uz stručnu pomoć Parka prirode Žumberak- Samoborsko gorje te financijsku podršku Grada Samobora i Zagrebačke županije.

Miroslav Žegarac Peharnik objašnjavajući poveznicu između Miroslava Krleže, Milana Langa i svog rada rekao je: »Prikupljajući i izučavajući bogatu građu o samoborskoj kajkavštini te dobro poznavajući Langovo djelo, rano sam uočio da bez problema mogu čitati i razumjeti Krležin kajkavski leksik. Ne samo u Baladama, nego i u drugim djelima gdje se on koristi kajkavskim govorom«.

Knjiga donosi dio starih samoborskih naziva za bilje koji su se pojavili u Krležinim Baladama. Najveći korpus riječi poput fijolica, terputec, prepunčec, grinta, rožmarin, georgina, mačuhica, galobolka i sl., nalazi se u baladi Ni med cvetjem ni pravice. U knjizi se može naći pregršt informacija o 40-ak biljaka: Jesu li ljekovite? Služe li za prehranu ili kao začin? Jesu li kao ljepotice opjevane u mitovima ili legendama? Za što se upotrebljavaju? Skrivaju li neku simboliku?

Martina Glasnović, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten objašnjavajući kako je došlo do suradnje, istakla je: »Zagrebačka županija i Javna ustanova Zeleni prsten prepoznali su rad autora i podržali izdavanje knjige jer ovo djelo doprinosi očuvanju nacionalnog i lokalnog identiteta kroz spoj književnosti, jezika, obrazovanja te kulturne, tradicijske i prirodne baštine«.

Predstavljanje knjige Samoborsko lepo cvetje, uveličao je Adam Končić izvedbom Balada Petrice Kerempuha.

U ime Zagrebačke županije predstavljanju je nazočio pročelnik Ante Mandarić, a ispred Grada Samobora potpredsjednica Gradskog vijeća Maja Gračanin. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni