Samoborski speleolozi tijekom akcije čišćenja pronašli eksplozivnu napravu

Samoborski speleolozi tijekom akcije čišćenja pronašli eksplozivnu napravu

Budući da je ova akcija pokazala kako se na području speleoloških objekata nalazi znatno više otpada, suradnja i aktivnosti u sklopu inicijative nastavit će se tijekom 2016. godine

Nakon što je Speleološki klub Samobor proveo redoviti pregled speleoloških objekata Zagrebačke županije, na području Medjama u naselju Dubrava Samoborska, 2. studenog su u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten organizirali akciju čišćenja, u kojoj su sudjelovali i članovi inicijative Čisto podzemlje.

Tijekom uklanjanja komunalnog otpada iz jedne od jama, speleolozi Speleološkog kluba Samobor i Zagrebačkog speleološkog saveza uočili su ručnu granatu te su po pronalasku eksplozivne naprave napustili taj speleoobjekt.

Prema opisu speleologa, vjerojatno se radi o ručnoj bombi tipa M-75. Javna ustanova Zeleni prsten je o nalazu eksplozivne naprave obavijestila Policijsku postaju Samobor, koja će poduzeti daljnje potrebne mjere radi uklanjanja eksplozivne naprave.

Glavni cilj aktivnosti inicijative Čisto podzemlje jest edukacijom lokalnog stanovništva zaustaviti bacanje otpada u krške špilje i jame. Obzirom da se radi o krškom reljefu, otpad s područja Medjama direktno utječe na kvalitetu podzemnih voda koje dotječu do potoka Ludvića, a zatim i potoka Gradna.

Budući da je ova akcija pokazala kako se na području speleoloških objekata nalazi znatno više otpada, suradnja i aktivnosti u sklopu inicijative nastavit će se tijekom 2016. godine. Potrebno je istaknuti i važnost uloge speleologa u zaštiti prirode, ali i njihovu upornu spremnost na izlaganje vlastitih života za očuvanje prirodnih vrijednosti koje ostavljamo budućim generacijama. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni