Samoborski rekord: Izvan Francuske se još nigdje nije okupilo toliko Spačeka

Samoborski rekord: Izvan Francuske se još nigdje nije okupilo toliko Spačeka

(Foto: Povorka Spačeka u Splitu)

Uz 8000 Spačeka koliko ih se okupilo u Francuskoj do sada je rekord držao Vinadio u Italiji, gdje je 2003. godine bilo 3765 vozila, dok je u Samobor došlo 3858 vozila iz čak 40 država!

Da je 23. svjetski susret Spaček u Samoboru, prvi put održan u Hrvatskoj, bio„pun pogodak“ te zavrijedio da ga Hrvatska turistička zajednica uvrsti među 30 najzanimljivijih ovogodišnjih događaja u našoj zemlji potvrđuje više pokazatelja.

Naime, manifestacija koja se održavala u Samoboru krajem srpnja i početkom kolovoza je u skladu sa željama organizatora – Hrvatskog 2cv Citroën kluba – oborila rekord u broju okupljenih vozila izvan Francuske. Uz 8000 Spačeka koliko ih se okupilo u Francuskoj do sada je rekord držao Vinadio u Italiji, gdje je 2003. godine bilo 3765 vozila, dok je u Samobor došlo 3858 vozila iz čak 40 država! U njima je stiglo i više od 8000 spačekista, a došlo ih je pogledati još i 4000 posjetitelja, u šest dana trajanja manifestacije.

A srušeni su još neki rekordi budući da je najmlađi sudionik imao tek mjeseca star, a najstariji 86 godina.

»Možda smo „potukli“ i rekord u broju kišnih dana, jer smo samo jedan dan bili bez kiše, no zasigurno smo potukli i rekord u zabavnim programima«, navodi Diana Koller iz Press centra Hrvatskog 2cv Citroën kluba.

Spačeki su ušli i u Samoborski muzej na izložbi ilustracija slovenske likovne umjetnice Nataše Gregorič pod nazivom Šareni svijet Spačeka, koja je jednostavno objasnila: »Šareni smo i drugačiji, ali svi jednaki po srcu, dobroti i veselju!« A i sama spačekistica, Nataša je vodila likovne radionice, koje su okupljale oko 30-ero djece svaki dan.

Veliku logističku podršku imali su i oni (nesretniji) čija vozila nisu izdržala naporan put, pa je čak 111 vozila popravljeno u mehaničarskoj radionici, u kojoj je osiguran potreban alat i stručna pomoć.

Ante Šomođi, Bruno Veselak i Ivan Čolig su 24 sata na dan dežurali u mehaničarskoj radionici i asistirali kod 111 intervencija

Za vrijeme susreta, organizirana su dva defilea. Po 100 Spačeka prošlo je Samoborom i Zagrebom, uz veliki interes publike za ova neobično maštovito uređena i preuređena vozila. Za one koji su poželjeli dodatnog adrenalina organizirana je vožnja terenskom rutom po Žumberku na koju je pošlo (i vratilo se) 30 vozila.

U Samoboru je za vrijeme Susreta snimljena i Povijesna fotografija u povodu 100. obljetnice Citroëna. Stotinu Spačeka iscrtalo je zaštitni znak Citroëna, a njihovi vlasnici svojim su tijelima ispisali brojku 100. To je ujedno i nova razglednica Samobora, uz još dvije također snimljene iz zraka na Susretu.

Hrvatski 2CV Citroën klub je po završetku Susreta za sudionike organizirao i dvije atraktivne hrvatske rute, jadransku, koja je nakon pet dana završila u Splitu i kontinentalnu, koja je završila nakon pet dana u Boroviku.

Zabilježena je i jedna nesreća, ali sa sretnim završetkom. Za vrijeme kratkotrajnog nevremena s jakom kišom, vjetrom i munjama, od udara groma u mobitel na otvorenom stradalo je troje Nijemaca u kampu Spačeka, od kojih su dvoje zadobili lakše, a jedan teže opekline. Pomoć im je pružena u zagrebačkoj bolnici. Dvoje lakše ozlijeđenih ubrzo su pušteni i otputovali su kući u Njemačku, kamo je u bolnicu prevezen nakon nekoliko dana i treći ozlijeđeni, koji se do sada također oporavio.

Uz članove Hrvatskog 2cv Citroëna kluba i njihove obitelji u održavanje ove najveće manifestacije u Zagrebačkoj županiji u ovoj godini, uključilo se i 150 domaćih i inozemnih volontera bez kojih, ističu organizatori, ovako veliku i složenu manifestaciju ne bi mogli ovako uspješno realizirati. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni