Samoborski HGSS dobio opremu za spašavanje iz visina

Samoborski HGSS dobio opremu za spašavanje iz visina

Zaštitne kacige, viziri, rukavice, sigurnosne kočnice, GPS ogrlica za potražnog psa, dio su opreme za spašavanje iz visina koju je dobila Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Samobor.  Opremu vrijednu 43.000 kuna darovala je Zagrebačka županija.

HGSS-ovce su tom prigodom u njihovim prostorima u Samoboru, posjetili župan Stjepan Kožić i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

Kožić je naglasio kako je u ovoj godini za cjelokupni sustav civilne zaštite i vatrogasce Zagrebačka županija osigurala preko 7 milijuna kuna što je prema izdvajanjima svrstava u sam vrh u Hrvatskoj.

Pročelnik Stanice Samobor Nikola Tot pojasnio je kako se radi o opremi koja se koristi u svakodnevnom radu i za školovanje, a koju su do sada članovi često kupovali sami.

„Za vrijeme pandemije sve više ljudi odlučilo se češće boraviti u prirodi, što mi svakako pozdravljamo, ali isto tako naš se broj intervencija u tom vremenu udvostručio. S druge strane, zbog iskustva s potresima, HGSS je dobio velik broj prijava za članstvo što je značajno povećalo broj vježbi i edukacija, a zahvaljujući ovoj donaciji moći ćemo kvalitetno opremiti i obučiti naše članove“, rekao je Tot.

Najstarija stanica HGSS-a

Dodao je da su njihovi članovi u zadnje vrijeme sve više i po zaprešićkom i jastrebarskom terenu što upućuje na jasnu potrebu za formiranje novih stanica HGSS-a na području tih dvaju gradova.

Primopredaji opreme nazočila je i gradonačelnica Samobora Petra Škrobot koja je zahvalila Zagrebačkoj županiji na donaciji, a pripadnicima HGSS-a na svemu što rade, dodavši da će i Grad Samobor nastaviti pomagati rad HGSS-a u Samoboru.

Inače, HGSS – Stanica Samobor osnovana je 1. veljače 1956. godine što ju čini prvom i ujedno najstarijom stanicom prema teritorijalnom načelu. Danas HGSS – Stanica Samobor djeluje na području četiri grada (Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja i Zaprešić) i devet općina (Brdovec, Dubravica, Klinča Sela, Krašić, Luka, Marija Gorica, Pušća, Stupnik i Žumberak). (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni