Samobor završio sanaciju odlagališta Trebež

Samobor završio sanaciju odlagališta Trebež

»To je trebao biti prvi, no na žalost, ostao je jedini projekt takve vrste koji je uspješno proveden«, istaknuo je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak

Nakon nešto više od godine dana, završeni su radovi na sanaciji samoborskog odlagališta neopasnog otpada Trebež. Zahtjevni i opsežni radovi ukupne vrijednosti gotovo 100 milijuna kuna u potpunosti su financirani novcem iz Kohezijskog fonda EU (85 %) i novcem iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15 %), uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Time je Grad Samobor odradio velik posao vezan uz zbrinjavanje otpada, zaštitu okoliša i izvora pitke vode u neposrednoj blizini bivšeg odlagališta te je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je na vrijeme i sukladno europskim propisima riješio taj velik problem.

O vrijednosti ovog projekta govorili su na konferenciji za medije u ponedjeljak gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, nekadašnji ministar zaštite okoliša i prirode, ujedno i pokretač ovog projekta Mihael Zmajlović te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljubomir Majdandžić. „Grad Samobor je među prvima u Hrvatskoj najozbiljnije prišao saniranju svojeg odlagališta otpada, ne samo prema smjernicama Europske Unije, već svjestan da moramo sami brinuti o svojem okolišu, o vodotokovima, pitkoj vodi i budućnosti naše djece. Projekt je realiziran bez posebno angažiranih sredstava Grada Samobora i to bi trebao biti primjer za cijelu Hrvatsku. To je trebao biti prvi, no na žalost, ostao je jedini projekt takve vrste koji je uspješno proveden“, istaknuo je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

S otvorenja radova sanacije odlagališta
S otvorenja radova sanacije odlagališta Trebež

O održavanju objekta dalje će brinuti samoborski Komunalac. Taj bivši deponij sada je zelena oaza, a na suprotnoj strani sanirane plohe Trebeža Komunalac planira napraviti “tvornicu otpada”. Prvi korak je izgradnja 50-tonske vage, a cijeli idejni projekt, koji je već gotov, radit će se u fazama. Nakon vage planirana je najprije izgradnja kompostane, a zatim i sortirnica otpada na površini od 1500 m². (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni