Samobor: U rad pušteni podzemni kontejneri za otpad

Samobor: U rad pušteni podzemni kontejneri za otpad

Svrsishodnost ovog sustava zbrinjavanja otpada uvidjet će građani koji žive u centru, kao i prodavači na tržnici i posjetitelji Samobora već za prvih toplijih dana, jer neće biti neugodnih mirisa

Na području samoborske gradske tržnice danas je u rad pušteno sedam kontejnera u kojima će se odvojeno prikupljati otpad u samom centru grada.

Radi se o prvom podzemnom sustavu kontejnera u Samoboru. U kontejnere će se odlagati miješani komunalni otpad, zeleni otpad, papir te plastična i metalna ambalaža. Dvije odvojene podzemne platforme brzo i učinkovito se spuštaju u zemlju i jednako brzo podižu za vrijeme pražnjenja, ne narušavajući tako izgled novouređenog prostora tržnice i bez smetnje za promet u Milakovićevoj ulici. Iz Grada Samobora poručuju da će pravu vrijednost i svrsishodnost ovog sustava zbrinjavanja otpada građani koji žive u centru, kao i prodavači na tržnici i posjetitelji Samobora, osjetiti već za prvih toplijih dana, jer neće biti neugodnih mirisa. U međuvremenu, ostatak prostora će biti uređen kao šetnica, uz predviđenu fontanu, klupe za odmor i nekoliko kućica za prigodnu prodaju.

Projekt sustava podzemnih kontejnera vrijedan je oko 200.000 kuna, u kojemu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s 40 % (80.000 kuna).

Zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i direktor tvrtke Komunalac Ivica Karoglan, provjerili su kako sustav funkcionira i najavili daljnje aktivnosti po pitanju zbrinjavanja otpada. Uz saniranje Trebeža, najveća i najvažnija stavka ostat će odvoz komunalnog otpada koji se sada deponira na Jakuševcu. Stoga u Gradu i Komunalcu traže nova rješenja, prvenstveno za odvajanje bio otpada, koji sada čini oko 40 % sveukupnog otpada, a za koji se predviđa izgradnja kompostane u dijelu Trebeža koji nije planiran za sanaciju, dok za jeftiniji odvoz i deponiranje traju pregovori s Občinom Krško u susjednoj Sloveniji, koja je spremna prihvatiti ne samo odvojeni, već i miješani komunalni otpad. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni