Samo jedna ponuda za Imunološki zavod

Samo jedna ponuda za Imunološki zavod

Stručne službe analizirat će jedinu pristiglu ponudu od udruge Visia Croatica koja nudi više od 8 milijuna kuna

U Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) u srijedu je otvorena samo jedna obvezujuća ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda, od udruge Visia Croatica. U njoj udruga za sve ponuđene dionice nudi nešto više od 8 milijuna kuna i navodi da prihvaća sve uvjete iz natječaja.

Stručne službe CERP-a analizirat će pristiglu ponudu i mišljenje poslati na odlučivanje Vladi, rečeno je na otvaranju ponuda, a prenosi dnevnik.hr.

Iako su otkupljene četiri ponudbene dokumentacije, pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda.

Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Država prodaje 157.997 dionica, odnosno 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jednu dionicu ostao bi u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Investitor mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske, kao i proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti.

Kao potencijalni ulagači spominjali su se i Jadran galenski laboratorij te PharmaS i Nexus Private Equity Partneri, u ime fonda Nexus FGS, no oni su prije isteka roka izvijestili kako neće podnijeti ponude, a spominjao se i nizozemski Bilthoven Biologicals. (zg-m)