Samo istina može biti čarobna riječ!

Samo istina može biti čarobna riječ!

Uspješan student pravnog fakulteta zaposlio se u ministarstvu i sa zadovoljstvom radio ne samo osam, već i više sati dnevno. Donedavno se nije se žalio na uvjete rada i za visokostručno obrazovanog radnika nisku plaću. No dogodio se klik u njegovoj glavi uzrokovan štrajkom prosvjetara…

Žarko Delač

Žarko Delač

Ovih sam dana sreo kolegu i nakon što sam ga upitao kako su on i njegova obitelj, požalio mi se da nije sretan jer mu se sin sprema napustiti Hrvatsku. Rekli bi ništa novo i već posve uobičajeno u današnje vrijeme, ali neobičan je razlog takvog sinovog razmišljanja. Naime, kao uspješan student pravnog fakulteta zaposlio se u državnom ministarstvu i sa zadovoljstvom radio ne samo osam, već i daleko više sati dnevno.

Donedavno se nije se žalio na uvjete rada i osobito za visokostručno obrazovanog radnika nisku plaću, koja je manja od 4500 kuna. Uživao je u svom poslu, prenosio svije stečeno znanje i osobito poznavanje stranih jezika u svakodnevne radne zadatke i zbog čega je skoro svakodnevno ostajao na poslu i poslije radnog vremena.

No dogodio se klik u njegovoj glavi uzrokovan štrajkom prosvjetara, koji je u njemu pobudio osjećaj nepravde i narušavanje osobnog dostojanstva. Usporedio je početničke plaće učitelja i profesora, njihovo radno vrijeme, dane godišnjih odmora i blagdana kao i danima najčešće korištenu riječ za koju ministrica obrazovanja kaže da je čarobna, a to je – koeficijent. Uzimajući sve u obzir splasnuo mu je radni entuzijazam, ali još i gore vjera u pravedniju i bolju budućnost.

Neravnopravnostima i nejednakosti tu nije kraj

Stoga se može slobodno reći kako je posljedica ovog štrajka i ovakav potez našeg sugrađana, ali neravnopravnost i nejednakostima tu nije kraj. Pri tome možemo istaknuti, slagali se mi s predsjednikom Vlade ili ne, kako je njegov radni dan i odgovornost za poteze koje povlači također neproporcionalna s plaćom ili koeficijentom. Stoga mu u ovoj borbi s poteškoćama u društvu treba odati počast jer na kraju krajeva kakva će god biti odluka nekome se neće dopasti.

Uvijek će biti protivnika, nezadovoljnika i onih koji će se zaklinjati kako im je dostojanstvo narušeno i u tom prostoru zasigurno nije lako djelovati. Ujedno su to i primjeri na kojima se političari razlikuju od državnika. Primjerice, tako je za mnoge prvi predsjednik Franjo Tuđman negativna osoba, a zbog njegove politike na sahranu mu je došao samo jedan strani državnik i to iz Turske.

S druge strane, nitko ne može osporiti da je bio predvodnik stvaranja neovisne i suverene Hrvatske nakon stoljećima bezuspješnih i propalih pokušaja. No niti to pojedincima izgleda nije dovoljno za pozitivne kritike, pa je teško očekivati kako mogu biti zadovoljni s aktualnim političarima i državnim vodstvom. Srećom, takva društvena skupina koja kontinuirano okuplja nezadovoljnike i anarhiste nije od prevelike važnosti u izbornim procesima što će ubrzo pokazati i ovi predsjednički izbori. Izbori koji će pred budućeg poglavara naše države staviti težak zadatak očuvanja dostojanstva i uvođenje reda i pravde u društvu ili bolje rečeno odgovora na prava pitanja i traženje istine.