Sam svoj majstor

Sam svoj majstor

(Foto: Michal Jarmoluk / Pixabay)

Štedeći na izradi arhitektonskih i geodetskih elaborata, izbjegavajući plaćanje komunalnih naknada i građevinskih dozvola rješavaju se stambeni problemi, ali i povećava dodatna zarada naših pohlepnih sugrađana

Žarko Delač

Žarko Delač

Potresi koji su se dogodili na našim prostorima u posljednje vrijeme otkrili su različite propuste, a osobito one koji se odnose na bespravnu i samouku gradnju. Posljedice takvog pristupa dugoročno su daleko štetnije od kratkotrajne dobiti pojedinaca koji se upuštaju u takve kombinacije.

Preciznije govoreći, ne samo na Banovini već i diljem Hrvatske, a osobito na Jadranu brojni se investitori upuštaju u građevinske pothvate ne poštujući zakone struke. Zbog toga se pojavljuju problemi s klizištima, poplavama, nepristupačnim prilazima ili statički loše izvedenim građevinama.

Štedeći na izradi arhitektonskih i geodetskih elaborata, izbjegavajući plaćanje komunalnih naknada i građevinskih dozvola rješavaju se stambeni problemi, ali što je i za veću osudu povećava dodatna zarada naših pohlepnih sugrađana. No kada se nešto nepredviđeno dogodi krivce se uglavnom pronalazi u državi, javnim službama ili nefunkcioniranju gradskih službi. Zanemaruje se činjenica da su pri tome glavni uzroci propusta njihovi vlastiti postupci od zaobilaženja zakona do nuđenja mita i korupcije lokalnim dužnosnicima i političarima.

Snađi se druže!

Tako se kolo zatvara i bez odlučnih i beskompromisnih poteza neće se samo od sebe prekinuti. Sigurno kako je jedan od razloga takvog uobičajenog obrasca ponašanja u našoj državi potreba za što jeftinijom gradnjom i neimaština. Posljedica toga je i izvođenje građevinskih radova u vlastitoj režiji, angažiranje sumnjivih majstora i izbjegavanje izdavanje računa i garancije za izvršene usluge.

Osim u građevinarstvu slično je i kod većine uslužnih poslova koji su glavni izvor crnog tržišta i rada u sivoj zoni. Treba li uopće postaviti pitanje kada ste dobili ili zatražili račun prilikom popravka perilice ili promjene stakla? Zbog toga se i državni proračun slabije puni, manje ima novaca za plaće i mirovine i ponovno se vrtimo u začaranom krugu. Postavlja se pitanje može li takvu situaciju država i njezine institucije promijeniti ili je to većim dijelom posljedica našeg mentaliteta pod motom: »Snađi se gospodine« ili »Ma sredit ćemo to već«?

Čini se ipak kao logičan odgovor da je ovaj problem posljedica života u našoj okolini, jer kada se iselimo u neku od zapadnih država brzo se prilagodimo drugačijem životu. Ne natječemo se niti u zgrtanju nekretnina, izgradnji što većih kuća ili vožnji u što skupljim vozilima kupljenim na kredit. I naravno od vodoinstalatera ne trebamo tražiti račun već je nezamisliva pomisao da ga za tu uslugu ne dobijemo! Prema tome za pravila ponašanja i regule života treba se u prvom redu pobrinuti država i velika većina hrvatskih državljana to s nestrpljenjem očekuje.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni