Salvaro izlaže radove nadahnute Indijom

Salvaro izlaže radove nadahnute Indijom

Izložba India Fest je istovremeno hrvatski doprinos 69. proslavi Dana Republike Indije koji se obilježava 26. siječnja

Dani Republike Indije, 69. po redu, obilježit će se i u U Europskom domu, u petak 26. siječnja 2018. s početkom u 12:00 sati, izložbom akril kolaža India Fest autora Hanibala Salvara.

Izložba je ujedno početak obilježavanja 60 godina umjetničkog djelovanja Hanibala Salvara i na njoj se mogu vidjeti 24 djela izrađena u povodu ovog događanja kojeg je svečano otvorio Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj Nj.E. gosp. Sandeep Kumar, 9. siječnja 2018.

Izložba je istovremeno recentni vizualni »izvještaj« Salvara koji se je prije par tjedana vratio iz Indije, gdje je bio pozvan izlagati skulpture i akril kolaže na izložbi A Journey of Transformation u Visual Art Gallery uz umjetnike iz Indije, Japana, Italije, Irske i SAD-a. Među njima su: Rekha Bajpe Aggarwal, Shweta Mansingka, Shama Maira, Kristine Michael i Adil Writer, Yukiharu Furuno, Mirta Morigi, Jane Jermyn te Robert Lawarre & C.A. Traen.

Indija je zemlja-potkontinent koja ima tristo puta više žitelja nego Hrvatska, preko sto jezika od kojih su 22 službena te razne vrste pisama s 5000 periodičkih tiskovina. Prisutne su mnogobrojne religije, a uočljive su i rasne razlike i to sve skupa u 28 država, 6 Saveznih teritorija i New Delhi.

No dojam je kako je sva ta raznolikost na neki način usklađena, što djeluje vrlo poticajno, jer se ne osjeti nikakva ksenofobija nego naglašena multitolerantnost.

Istovremeno osjećaj kako je moguća, pa i potrebna, umjetnička i kreativna suradnja između Indije i Hrvatske, uz napomenu kako, barem osobe koje je Salvaro upoznao, znaju o Hrvatskoj daleko više nego mi o Indiji i da hrvatska umjetnost, a posebno keramika, hrvatski građani i Hrvatska uživaju zamjetan ugled. Sve to skupa ga je potaknulo da o tome barem nešto »ispriča« ovim vizualnim uratcima. I to odmah po povratku. Izložba India Fest je istovremeno hrvatski doprinos 69. proslavi Dana Republike Indije, koji se slavi 26. siječnja, i koji će s razlogom i na ovoj izložbi u Europskom domu biti obilježen prijateljskim prigodnom druženjem.

Službena 69. proslava Dana Republike Indije održava se u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin u petak 26. siječnja 2018. od 18:30 do 20:30 sati. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni