Šaljiva strana zagrebačke politike

Šaljiva strana zagrebačke politike

Izložba političke karikature je trebala biti otvorena prije godinu dana, no baš je u to vrijeme gradonačelnik uhićen pa se otvaranje odgodilo

U Muzeju za umjetnost i obrt održala se svečanost otvorenja i proglašenja laureata 1. Zagrebačke smotre političke karikature na temu: Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova Gradska uprava.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba, Smotru je otvorio pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

„Unatoč tome što je uvriježeno mišljenje kako je najteže prihvatiti šalu na vlastiti račun, ja sam sretan što mogu biti ovdje i zajedno se s vama smijati radovima na ovogodišnju temu smotre“, rekao je pročelnik Kojić. Također je istaknuo kako je velika šteta što je karikatura u nas gotovo iščezla iz svih medija i u što u Hrvatskoj nema ni jednog humorističnog lista.

bandic satira11

Na 1. Zagrebačkoj smotri političke karikature natjecalo se 80 karikatura od 37 autora, a najboljih deset, koji su dobili novčane nagrade, izabrao je žiri sastavljen od novinara.

„Žalosno je da političke satire gotovo i nema u hrvatskim medijima, pa su ovakve izložbe jedini način da one predstave. Zahvaljujem gradonačelniku koji je imao hrabrosti da podmetne leđa i bude pokrovitelj izložbe, te da se stavi na vjetrometinu naših karikaturista koji su imali potpunu slobodu u svojim radovima“, rekao je organizator Smotre Ivica Palatinuš, podsjetivši da se točno prije 188 godina pojavila prva karikatura u Hrvata koja je prikazivala ugarskog nadvojvodu Josipa u kočiji zajedno s biskupom Maksimilijanom Vrhovcem, a kočiju vuku dva velikaša i dva građanina.

bandic satira 12

Izložba se može pogledati do 8. studenoga, a podsjetimo kako je smotra trebala biti otvorena prije godinu dana u predvorju Gradske uprave, no baš je u to vrijeme prvi čovjek Zagreba uhićen pa se otvaranje odgodilo. (zagreb.hr/I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni