Sajmovi zdravog življenja na Velesajmu

Sajmovi zdravog življenja na Velesajmu

Posjetitelje sajma Izvor kao i Sajmova zdravog življenja očekuje mnogo iznenađenja, degustacija, ugodnog druženja s hrvatskim malim proizvođačima i poduzetnicima. Svi su dobrodošli, a cijena pojedinačne ulaznice iznosi 20 kuna

Jesenski dio sajamske poslovne godine na Zagrebačkom velesajmu, otvorilo je nekoliko sajmova koji će se istovremeno održavati od četvrtka 29. rujna do nedjelje 1. listopada.

Naime, točno u podne, u četvrtak 29. rujna zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svečano je otvorio Sajmove zdravog življenja – Organica, APItera, Mystic i Izvor, prvi sajam županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija.

Uz gradonačelnika, na otvorenju su govorili Dina Tomšić, voditeljica podružnice Zagrebački velesajam, Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga te Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije. Župan Žinić je u ime Hrvatske zajednice županija svima zahvalio što su uključeni u hvalevreijdan projekt pomaganja malih hrvatskih proizvođača i poduzetnika. „Ako ne sačuvamo male proizvođače, ruralna Hrvatska će ostati prazna“, upozorio je Žinić. Dodao je kako su svi koji rade na poticanju malog poduzetništva i obrtništva ozbiljno agažirani i predani te da to nikako nije tek usputan površan posao.

Sajmovi zdravog življenja iz godine u godinu doživljavaju uzlet u izlagačkom, programskom i sadržajnom smislu te da neprestance raste i broj posjetitelja.

Na ovogodišenjem izdanju Sajmova zdravog življenja okupilo se čak 430 izlagača iz 15 zemalja: Australija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Francuska, Hrvatska, Indija, Mađarska, Njemačka, Rumunjska, Ruska federacija, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska.

Izlagački segmet Sajmova zdravog življenja održava se u sedam paviljona na 16.000 četvornih metara, tematski i prostorno obuhvaća tri cjeline:

Organica & Kronoplja: eko tržnica, organski cefticirana hrana i proizvodi, biodinamička proizvodnja, eko sorte sjemena i sadnica, ljekovito bilje, oprema za pripremu zdrave hrane, proizvodi od industrijske konoplje i prirodna kozmetika. Druga cjelina je vezana uz pčelarstvo i pčelarske proizvode pod nazivom APItera do treća cjelina nosi naziv Mystic i nudi prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu, tehnike za sklad duha i tijela, ayurvedsku prehranu itd.

Što se tiče sajma Izvor, riječ je o prvom sajmu hrvatskih županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija. Sajam okuplja proizvođače-izlagače iz deset županija i predstavlja posjetiteljima njihove prehrambene, upotrebne, ukrasne i ostale proizvode.

Na otvorenju Izvora, zagrebački župan Stjepan Kožić je poručio: „Pored svih drugih sajmova govorit ću prvenstveno o ovom sajmu. Sajam Izvor je sajam na kojem je prisutno desetak hrvatski županija. To je prije svega sajam izvornih proizvoda, običaja i manifestacija, a među sudionicima je i Zagrebačka županija sa svojim OPG-ovima i malim poduzetnicima kako bi prezentirali ono što se proizvodi na njihovim obiteljskim gospodarstvima te kako bi prezentirali dobre hrvatske marke na koje smo ponosni već više od deset godina. Ovo je prilika da nam naši OPG-ovci prezentiraju i prikažu ono što rade, ne samo domaćim nego i stranim posjetiteljima. Ne zaboravimo da je ovo i međunarodni sajam. Sve što je izloženo ljudi mogu kušati, ali i kupiti. Također, ovo je sjajna prilika za sklapanje novih poslovnih ugovora koji će osigurati još kvalitetniju proizvdnju u budućnosti. Sve što vidite je izvorno, domaće i ekološko. Ujedno koristim ovu priliku da idućeg vikenda dođete u Boćarski dom koji će ugostiti stotinjak poljoprivrednih gospodarstva. Riječ je o hrani proizvedenoj na tradicionalan način u našoj lijepoj županiji. To je ukusna hrana koju možete kupiti po primjerenim cijenama“.

zlatovezilje_sajam

Direktorica sajma Izvor, Ružica Rašperić je pred prisutnim novinarima spomenula neke od proizvođača koji izlažu na sajmu: „Danas ovdje prezentiramo ponudu Zagrebačke županije, prvenstveno enološko-gastronomsku ponudu. Kao što znate, Zagrebačka županija već dugi niz godina njeguje svoje robne marke različitih proizvođača koji su dosad stekli prepoznatljivost i ugled. Ovdje ćete pronaći sir Dragec, sir Šestak, samoborski Bermet Filipec, Samoborsku salamu, nagrađivan pjenušac Kreše Ivančića iz Jastrebarskog i mnoge druge sjajane proizvode. Mnogo je toga ovdje izloženo što je za svaku pohvalu. Riječ je o visoko vrijednim i kvalitetnim hrvatskim proizvodima. Prema strategiji turizma koju smo napravili, turistički nam je proizvod na prvom mjestu što je na sajmu Izvor vrlo uočljivo“.

Posjetitelje sajma Izvor kao i Sajmova zdravog življenja – Organica, APItera, Mystic, očekuje mnogo dobrih iznenađenja, degustacija, ugodnog druženja s hrvatskim malim proizvođačima i poduzetnicima. Svi su dobrodošli, a cijena pojedinačne ulaznice iznosi 20 kuna.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni