Sajmom do EU potpora za turizam

Sajmom do EU potpora za turizam

U sklopu sajma turizma u petak će biti održana radionica “EU turistička politika i programi potpore za turistički sektor” gdje će se zainteresirani moći informirati  na temu budućih EU poticaja i strukturnih fondova, uz sudjelovanje predstavnika nekoliko resornih ministarstava i Europske komisije iz Bruxellesa

Na Zagrebačkom velesajmu od 9. do 12. svibnja održava se međunarodni specijalizirani sajam turizma CroTOUR ’12 na kojem HGK predstavlja članice udruženja, grupacija i zajednica koje djeluju pri Sektoru za turizam.

Taj turističko-poslovni sajam organizira Zagrebački velesajam pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

S obzirom da mnoge zanimaju mogućnosti korištenja EU fondova i poticaja u turizmu, pokrenuta je inicijativa za sveobuhvatnijem izvještavanjem turističkih subjekata i javnosti o mogućnostima korištenja sredstava za potrebe razvoja turizma u Hrvatskoj.

Upravo činjenica da pretpristupni fondovi nisu u velikoj mjeri bili usmjereni na turizam, očekuje se da pristupanje EU i otvaranje strukturnih fondova omogući  značajnije korištenje EU sredstava u turizmu, što će na vodećem skupu u organizaciji HGK – Sektora za turizam predstaviti Marina Hodak iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Riječ je o radionici “EU turistička politika i programi potpore za turistički sektor” koja će se održati u petak, 11. svibnja na temu budućih EU poticaja i strukturnih fondova, uz sudjelovanje predstavnika nekoliko resornih ministarstava i Europske komisije iz Bruxellesa.

Prvi dio radionice odnosi se na mogućnosti financiranja turističkih projekata do ulaska Hrvatske u EU s primjerima iz prakse, a drugi dio radionice bavit će se o mogućnostima nakon ulaska Hrvatske u EU.

Osim radionice, održat će se i sjednice  udruženja, zajednica i sekcija u organizaciji HGK – Sektora za turizam kako bi se razmotrila aktualna problematika i novosti s kojima se članice susreću u poslovanju, a s ciljem kvalitetnije pripreme turističke sezone.

U suradnji s Udrugom hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i HGK u četvrtak, 10. svibnja bit će održana dva stručna skupa.

“Porezna politika i primjena PDV-a u turizmu” u sklopu kojeg će gost predavač biti predstavnik Saveza nacionalnih udruženja hotelijera, restoratera i kavanara u EU (HOTREC) i stručnjak za poreznu politiku Daniel Makay te “Održivost i kvaliteta u turizmu”.

Istog će se dana u 19:00 sati održati i predstavljanje projekta “Materina priča“ kojem HGK daje  podršku, a njezin idejni začetnik je etno dizajnerica Mina Petra. Riječ je o projektu koji predstavlja 12 kulturnih dobara s popisa Hrvatske nematerijalne baštine upisanih na UNESCO-vu listu svjetske baštine  na jednom mjestu.

Na taj se način obogaćuje kulturna ponuda prikazujući hrvatsku tradiciju i baštinu iz svih dijelova domovine, simbolizirajući Hrvatsku u malome. (zg-mag)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni