Sajam zimnice okupio 90 izlagača iz svih županija

Sajam zimnice okupio 90 izlagača iz svih županija

„Ukiseljenu zimnicu možete kupiti i u velikim trgovačkim lancima, ali nigdje tako kvalitetnu domaću zimnicu kao na Trgu bana Josipa Jelačića u ova tri dana”, rekao je gradonačelnik Bandić i najavio da da će i sam otići kupiti domaći ajvar

Ivana Vranješ

Na Trgu bana Josipa Jelačića danas je otvoren 6. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda u organizaciji Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede. Od 16. do 18. listopada svoje proizvode predstavlja oko 90 izlagača iz svih hrvatskih županija i Grada Zagreba.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barač pojasnio je da ova manifestacija ima nekoliko ciljeva.

„Prije svega želi se predstaviti gospodarstva koja po tradicionalnim recepturama proizvode zimnicu, a s druge strane cilj je predstaviti autohtone proizvode koji nose jednu od europskih oznaka kvalitete bilo izvornosti, bilo zemljopisnog porijekla. Treći glavni cilj je povezati proizvođače s potrošačima”, istaknuo je Barač. Dodao je da ova manifestacija predstavlja jedan od načina promocije kratkih lanaca opskrbe hranom.

Barač kaže kako sva istraživanja pokazuju da potrošači gledaju podrijetlo poljoprivredno-prehrambenog proizvoda. Važno im je da je riječ o lokalnom proizvodu i da je kvalitetan, a posebno se njeguje tradicionalnost proizvoda. U povodu današnjeg Svjetskog dana hrane poručio je da Ministarstvo poljoprivrede skrbi o prehrambenoj sigurnosti države.

„U fokusu će nam biti bolja organizacija tržišta poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te nove investicije kojima bi dizali razinu samodostatnosti u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje”, najavio je pomoćnik ministrice.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je poželio izlagačima da prodaju što više svojih proizvoda i pozvao građane da kupe domaću zimnicu.

„Ukiseljenu zimnicu možete kupiti i u velikim trgovačkim lancima, ali nigdje tako kvalitetnu domaću zimnicu kao na Trgu bana Josipa Jelačića u ova tri dana”, rekao je gradonačelnik Bandić. Najavio je da će sutra i sam otići kupiti domaći ajvar.

Imaju kupce čak i u New Yorku

Među izlagačima autohtonih proizvoda i domaće zimnice je Ivana Paškvan iz Hrvatske Kostajnice koja radi na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) svoje šogorice Ivane Dupić.

„OPG već petu godinu sudjeluje na ovom sajmu i zadovoljni smo prodajom. Ove godine nudimo ajvar, grah, ciklu, krastavac, papriku… Najviše se kupuje ajvar. Ljudi danas nemaju vremena raditi domaću zimnicu, a vole je kupovati jer to ih podsjeća na vrijeme kad su zimnicu radile njihove majke i bake“, rekla je za ZG-magazin Ivana Paškvan.

Poljoprivrednica Nikolina Lučić iz Klošatar Ivanića na sajmu zimnice i autohtonih proizvoda sudjeluje treću godinu te i ovaj put ima bogatu ponudu. Od proizvoda nudi kisele krastavce, blagi i ljuti ajvar, punjenu papriku sa sirom i papriku punjenu kupusom.

„Zadovoljna sam prodajom i nakon ovog sajma svake godine sam uspjela plasirati svoje proizvode. Prodajem ih trgovinama i restoranima, ali i izvan Hrvatske. Tako su koncentrat rajčice i ljuti ajvar Scorpion našli svoj put na tržištu u New Yorku“, istaknula je mlada poljoprivrednica. Naglasila je da joj nije teško baviti se poljoprivredom jer to voli.

Jedan od izlagača je poljoprivredno-gospodarska braniteljska zadruga „Arka naša”.

„Zadruga ima poljoprivredno zemljište na više lokacija kod Sunja i na području Velike Gorice, gdje smo certificirani proizvođači. Od naših voćki radimo džemove, pekmeze, voćne sirupe, a od povrća dodatke jelima. Naši se proizvodi mogu naći u trgovinama i na sajmovima“, rekla je za ZG-magazin voditeljica Zadruge Želimaira Vrabec. Dodala je da je u vrijeme pandemije koronavirusa nažalost teško plasirati proizvode pa se zadruga okrenula prodaji putem interneta što je ipak manje uspješno od prodaje na sajmovima.

Održavanje ovakvog sajma pohvalila je umirovljenica Marija koja inače kupuje proizvode na sajmovima.

„Vjerujem domaćim proizvođačima jer su proizvodi zdraviji, ekološki uzgajani, a i pomažem našem gospodarstvu. Stoga, iako su njihovi proizvodi skuplji radije ću platiti više da bih dobila nešto svježe”, izjavila je zagrebačka umirovljenica.