Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu

Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu

Manifestacija započinje u gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad

Ove subote, 8. listopada u zagrebačkoj četvrti Novi Zagreb – zapad započinje Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu. U sklopu sajma zagrebački zdravstveni djelatnici, oživljavaju jedan od postulata dr. Andrije Štampara: “Glavno mjesto liječničkog djelovanja je tamo gdje ljudi žive, a ne ordinacija“.

Prva manifestacija u okviru projekta „Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu“, održat će se ove subote u zagrebačkoj četvrti Novi Zagreb – zapad, na platou pokraj tržnice Trnsko od 9 do 12 sati. Riječ je o seriji lokalnih manifestacija koje će se održavati u zagrebačkim gradskim četvrtima, a koje će periodično organizirati Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Grad Zagreb i Domovi zdravlja.

Građani svih životnih dobi pozvani su pridružiti se putujućem sajmu zdravlja. Na šest različitih štandova posjetitelji će moći izmjeriti tlak i razinu glukoze u krvi, saznati više o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva.

Program za djecu i roditelje

Najmlađi će imati priliku naučiti kako pravilno oprati zubiće ili izgraditi piramidu pravilne prehrane. Njihovi roditelji, bake i djedovi moći će saznati kako pravilno čitati deklaracije na dječjim igračkama, ali i na hrani, uz dodatno savjetovanje prisutnih zdravstvenih djelatnika o kvaliteti zraka, važnosti nepušenja te sudjelovati na edukacijama i radionicama usmjerenim na očuvanje zdravlja i podizanje kvalitete života na razini čitave zajednice.

Grad Zagreb predstavit će niz nadstandarda koje je osigurao za svoje građane iz područja zdravstvene i socijalne skrbi.

„Iznimno nam je zadovoljstvo što možemo najaviti da se javno zdravstvo Grada Zagreba vraća svojim temeljnim postulatima koje je postavio utemeljitelj javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj, dr. Andrija Štampar. Ovaj je veliki vizionar prepoznat od strane svjetske zdravstvene zajednice te je postavio visoke standarde kojima i mi danas stremimo“, istaknuo je prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, ravnatelj NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar“.

„Ideja ovog javnozdravstvenog sajma jest približiti zdravstvenu uslugu svim stanovnicima Zagreba te obići svaku gradsku četvrt i brigu o zdravlju naših sugrađana dovesti na njihov kućni prag. Naši djelatnici izaći će među ljude i tako približiti preventivne zdravstvene preglede svim dobnim skupinama našega grada“, dodao je.

Komunikacija zdravstvenih djelatnika s građanima

Ovim je putem pozvao Zagrepčane da dođu u što većem broju na ove manifestacije i da iskoriste priliku učiniti važan korak za svoje zdravlje i kvalitetu života, upravo u svom kvartu.

Ključni cilj projekta „Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu“ jest podizanje zdravstvene pismenosti građana (A. Štampar: „Liječnik treba biti narodni učitelj“), kroz programe promicanja zdravlja i prevencije bolesti.

Upoznat će ih se s ključnim saznanjima o važnosti i ulozi kretanja, aktivnosti na otvorenom, pravilnoj prehrani, pružanju pomoći glede mentalnog zdravlja. Također i prepoznavanju simptoma koji ukazuju na određene bolesti i zdravstvena stanja, kao i ostalim informacijama vezanim uz brigu o zdravlju (A. Štampar: „Važnije je obavještavanje naroda od zakona“).

Važna uloga sajma je i direktna komunikacija Grada Zagreba, zavoda i domova zdravlja sa sugrađanima (A. Štampar: „U zdravstvenoj organizaciji liječnik treba tražiti bolesnika, a ne obrnuto, kako bi se obuhvatili svi oni koji trebaju zaštitu“). (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni