“Sajam zanimanja” na Zagrebačkom velesajmu

“Sajam zanimanja” na Zagrebačkom velesajmu

(Foto: Grad Zagreb)

Na zagrebačkom velesajmu u srijedu je otvoren dvodnevni, osmi po redu Zagrebački obrtnički sajam – sajam zanimanja.

Na ovogodišnjem izdanju Sajma, kojeg organizira Obrtnička komora Zagreb, svoje programe predstavlja 21 srednja strukovna i obrtnička škola Grada Zagreba i Zagrebačke županije s ciljem da promoviraju obrtnička zanimanja među mladima.

Sajam je otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je rekao da se radi o najznačajnijem poslovnom događanju strukovnih i obrtničkih zanimanja.

Važnost ulaganja u strukovno obrazovanje

„Grad Zagreb, kao osnivač 35 strukovnih škola, koje pohađa gotovo 20 tisuća učenika, odnosno 55 posto svih srednjoškolaca, prepoznaje važnost ulaganja u strukovno obrazovanje i razvoj obrtničkih zanimanja te ulaganja u mlade koji će u budućnosti biti nositelji razvoja našeg obrtništva i gospodarstva“, rekao je.

Posebno je istaknuo da Obrtnički sajam služi za promociju tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, često deficitarnih na tržištu te mlađim naraštajima daje priliku da prepoznaju svoje potencijale i otvara mogućnosti ka ostvarenju ciljeva.

Dodao je da Grad Zagreb, s ciljem dodatnog poticanja učenika na odabir deficitarnih strukovnih i obrtničkih zanimanja, svake godine povećava broj dodijeljenih stipendija. Ove je godine tako dodijeljeno 187 učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja, čak 73 više nego prošle godine.

Upoznavanje učenika s obrtničkim zanimanjima

„Nadam se da će vas ovaj sajam potaknuti da u širokoj lepezi škola i programa koje one nude razmislite o strukovnim i obrtničkim zanimanjima te, na koncu, i upišete neku od zagrebačkih strukovnih škola i jednoga dana radite posao koji ćete istinski voljeti“, poručio je učenicima zagrebački gradonačelnik.

Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma, rekla je da je Sajam idealna prilika da obrtnici s područja Zagreba i Zagrebačke županije prezentacijom svojih zanimanja upoznaju posjetitelje s novim trendovima u proizvodnji i uslugama u obrtništvu.

Na Zagrebačkom obrtničkom sajmu učenici imaju prilike upoznati se s načinom učenja i rada u obrtničkim zanimanjima i sudjelovati u radionicama. Mogu porazgovarati sa srednjoškolcima strukovnih škola, dobiti odgovore na pitanja koja ih zanimaju, ali i saznati što ih očekuje ako upišu jednu od strukovnih škola.

Ove se godine za Sajam prijavilo oko 5000 učenika od kojih je njih oko 3000 s područja grada Zagreba.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni