Sajam Ambienta odraz je kvalitete domaće drvne industrije

Sajam Ambienta odraz je kvalitete domaće drvne industrije

Drvna industrija je važna izvozna grana, što dokazuju i podaci da je u prvih šest mjeseci ove godine izvezeno proizvoda u vrijednosti 4 milijarde kuna, dok je uvoz istovremeno iznosio 1,9 milijardi

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u srijedu je otvorio Ambientu – 42. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije koji se održava do 18. listopada na Zagrebačkom velesajmu.

„Ambienta je uvijek bila uspješni međunarodni sajam pa je imala snažni utjecaj na promociju hrvatske drvne industrije i na nacionalno gospodarstvo. O tome govore i podaci da 10 posto ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji upravo dolazi iz drvne industrije, a značajna je za snažan i ravnomjeran regionalni i ruralni razvoj jer je disperzirana na cijelom teritoriju Hrvatske. Važna je i izvozna grana, što dokazuju podaci da je u prvih šest mjeseci ove godine izvezeno proizvoda u vrijednosti 4 milijarde kuna, dok je uvoz istovremeno iznosio 1,9 milijardi“, izjavio je ministar Zmajlović.svemirska stolica

Važno je da od samog početka poslovanje bude što „zelenije“ i da se racionalno koriste resursi, odnosno da se štede energenti i koriste obnovljivi izvori energije, poručio je ministar te podsjetio kako poduzetnici u tome imaju podršku Vlade.

„Ambienta je naš najveći sajam namještaja i pratećeg uređenja, prošla je turbulentne godine krize koje su se negativno odrazile na domaće tržište. Istovremeno, naša drvna industrija je postigla izvozne ekspanzije i kao takva je uvrštena u strateške važne industrijske grane“, izjavila je Marina Pavković, direktorica Zagrebačkog velesajma.

U mnoštvu originalnih, kreativnih i modernih drvenih proizvoda svoje su radove i ideje predstavili i srednjoškolci, iz čijih je radionica izašla stolica s porukom koja podsjeća na tradicionalnu i prirodnu proizvodnju namještaja, učenika Stjepana Kneževića iz Obrtničke škole Požega, te svemirska stolica zanimljivog dizajna učenika iz Garešnice.

Demonstracije proizvoda

Ništa manje zanimljiviji ili inspirativniji nisu veseli radovi osoba s invaliditetom ustanove Suvenir Arbor Vitae.

rad osoba s invaliditetom„Mi smo ustanova koja zapošljava osobe s invaliditetom, jedina takva u Hrvatskoj kojoj je grana proizvodnje drvna industrija. U posljednjih desetak godina orijentirani samo na proizvodnju dječjih igračaka i opremanje dječjih vrtića. Proizvodnja nam se odvija u mjestu Sirač u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, na otvorenom smo tržištu rada tako da od prodaje isplaćujemo plaće“, otkrila nam je Marina Župan, direktorica ustanove, dodavši kako trenutno imaju 36 zaposlenih osoba s invaliditetom.

Iz niza stručnih skupova na sajmu, brojnih profesionalnih savjetovanja, prezentacija i demonstracija proizvoda posebno je važno naglasi 26. međunarodno znanstveno savjetovanje „Primjena znanosti u drvoprerađivačkom sektoru“ te stručna predavanja „Šumarstvo i prerada drva“: Proizvodnja i prodaja drvne sirovine.

Ovogodišnje izdanje Ambiente objedinjuju četiri osnovne tematske cjeline – industriju, izložbeni prostor namijenjen izlagačima, proizvođačima i trgovcima za predstavljanje noviteta, zatim dizajn s prostorom namijenjenom dizajnerima i grupama dizajnera za predstavljanje produkata i projekata. Outlet je atraktivan prostor koji će zasigurno privući brojne kupce koji će ovdje pronaći namještaj i opremu za stan i kuću po sniženim cijenama,a novi segment unutar Ambiente, Vrt Plus, izložbeni je prostor namijenjen izlaganju proizvoda iz programa dizajna i uređenja vrta, inovativnih vrtova (krovni vrtovi, vertikalni vrtovi, orijentalni vrtovi), ukrasnog bilja, vrtnog namještaja i vrtnih elemenata kao i alata i pribora.

Sastavni dio sajma su i svakodnevne atrakcije za posjetitelje, te dodjela prestižne nagrade za kvalitetu za najuspješnije oblikovanje i tehnološki izrađene proizvode Mobil Optimum i dodjela Nagrade za najbolji dizajn Da!.

 

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni