Sajam autohtone hrane i sjemenja

Sajam autohtone hrane i sjemenja

Novoj cesti 130 na zagrebačkoj Trešnjevci OPG-ovci se sastaju na druženju, prodaji žitarica, mahunarki, zimnice, maslinovog ulja, smokava i drugih poljoprivredih proizvoda

Prirodni uzgoj i razmjena starih sorti sjemenja program su događanja Sajma autohtone hrane iz prirodnog uzgoja i razmjene sjemenja, koji će se održati u subotu 11. veljače od 10 do 15 sati u Smoothie baru Sokić, na Novoj cesti 130. Riječ je o manifestaciji pokrenutoj zbog problema sustavnog (tržišnog) uništavanja sjemenske bioraznolikosti, ali i pružanja praktične podrške uzgajivačima, koji se na različite načine trude očuvati staro sjeme. Organizira se sajam, za sve sadašnje ali i buduće vrtlar(ic)e da nabavljaju, razmjenjuju, čuvaju, rasijavaju i šire vrijedne stare sorte po svojim vrtovima.

Okupit će opegeovce i proizvođače boba, jarog graha, leće, slanutka, maslinovog ulja, žitarica, oraha, povrća, mliječnih proizvoda… Izlagači su među ostalim Udruga Šarac iz Ljubitovice u Dalmatinskoj zagori (češnjak, jari grah, leća), Udruga Duga iz Međimurja (sjemenje starih sorti, povrće, voće, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, zimnica) odnosno Josip Sabol, Slavica Šegović, Nevenka Belak (OPG Hranjec), Vlado Posel, Štefica Meanđija, Ira i Vesna Branilović (anatomski biljni jastuci od heljde) i dr.

Udruga Biovrt iz Čakovca ponudit će posjetiteljima sjemenje starih sorti, dok će OPG Pereglin osim autohtonog sjemenja i zelenjave imati i starih sorti jabuka ali i zimnicu. OPG Đanković okupljenima će ponuditi orahe, češnjak i zimnicu, a OPG Vadlja prerađevine od konoplje, prirodnu kozmetiku i ljekovite pripravke. Oplemenit će sajam i svojevrsni Kupusarij (probiotički fermentirani kupus), a Vlatka Štrok imat će za kupce sjemenje za sijanje, biobalzam, vegan povrtne empanade i sl. Srećko S. pripremio je razne vrste klica,vile za prozračivanje zemlje i druge alate.

Predavanje Silvije Kolar-Fodor iz Udruge Biovrt (www.biovrt.com) predviđeno je za 14 sati, pod nazivom Očuvajmo BIORAZZZNOLIKOST – Upoznajmo životinjske saveznike u vrtu. Odgovorit će se i na moga pitanja, poput onog o radu pčela koje su zaslužne za trećinu hrane koju jedemo. Glistama možemo biti zahvali za plodno tlo, bubamare i ptice saveznici su u borbi protiv nametnika… Kada se sve uzme u obzir, suradnja s prirodom i bioraznolikost važni su u uzgoju zdrave hrane. Upoznajte dio svijeta oko nas, poručuju organizatori sajma dodajući da valja naučiti i kako zdravom okolišu svi možemo pomoći u opstanku.

Silvija Kolar-Fodor otkrit će i načine postizanja prirodne ravnoteže u vrtu, koje ona koristi u svom biovrtu. Znanjem o korisnim životinjama u vrtu i načinima kako osigurati ravnotežu između takvih organizama i nametnika poučit će se okupljeni o uzgoju zdrave hrane. Ponajprije zbog uvriježene potrebe za prskanjima i sličnim dodatnim aktivnostima u vrtu. Biovrtlarka Silvija Kolar–Fodor zaljubljenica je u prirodu, a biovrtlarenjem bavi se od 2006. godine. Inspirira i educira o prirodi i Udruga Biovrt – u skladu s prirodom još od 2012. godine. Stvarajmo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi i čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje.Sve s ciljem uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanja prirode za buduće generacije poručuju u Sokiću. (S. K.)