Šahovski turnir u povodu Svjetskog dana KOPB-a

Kronična opstruktivna plućna bolest ili skraćeno KOPB, je stanje trajne, progresivne opstrukcije zračnog protoka kroz dišne putove, te se uglavnom odnosi na vezane poremećaje koji bolesniku postepeno smanjuju kapacitet pluća, tj. smanjuju dah

Treću godinu za redom u program obilježavanja uvršten je i šahovski turnir u Zagrebu koji organizira Šahovski klub osoba s kroničnim dišnim bolestima “Aer”, uz pomoć Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) obilježava se svake godine u organizaciji Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) u cilju podizanja svjesnosti o bolesti, prevenciji i učinkovitijem liječenju. Ove godine Svjetski dan se obilježava 20. studenoga uz moto “Još nije kasno”.

Treću godinu za redom u program obilježavanja uvršten je i šahovski turnir u Zagrebu koji organizira Šahovski klub osoba s kroničnim dišnim bolestima “Aer”, uz pomoć Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Šahovski turnir će se održati u petak 15. studenog od 17 sati u Branimirovoj 67, na 1. katu tržnice Branimirova. Osim kluba domaćina sudjelovanje je najavilo nekoliko zagrebačkih klubova i društava. Više o propozicijama turnira možete saznati od voditelja Dejana Glišića, predsjednika ŠK “Aer” (mobitel: 098-9209-165, e-mail: branimirac.pk4@gmail.com).

Što je KOPB?

Kronična opstruktivna plućna bolest ili skraćeno KOPB, je stanje trajne, progresivne opstrukcije zračnog protoka kroz dišne putove, te se uglavnom odnosi na vezane poremećaje koji bolesniku postepeno smanjuju kapacitet pluća, tj. smanjuju dah. Oštećenja bronha i pluća do kojih dolazi uslijed KOPB-a ne mogu se popraviti. U početku bolesti javlja se otežano disanje i povremeni napadaji kašljanja, a mnogi ljudi čak ni ne znaju da boluju od KOPB-a. Kako bolest napreduje simptomi se sve više pogoršavaju.

U većini slučajeva uzrok bolesti je pušenje. Osim aktivnog i pasivnog pušenja uzrok može biti izloženost nadražljivcima i onečišćivačima, nasljedni faktor, dječje respiratorne infekcije itd. KOPB je među glavnim uzrocima pobola i smrtnosti u svijetu, a broj oboljelih i umrlih je u porastu – KOPB je trenutno četvrti najčešći uzrok smrti na svijetu.

Bolest se jednostavno otkriva spirometrijskim pregledom i što se ranije otkrije bolje su prognoze za zaustavljanje njene progresije.

(Izvor podataka: Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease)

S prošlogodišnjeg šahovskog turnira

S prošlogodišnjeg šahovskog turnira