Sabor: Pogoršava se stanje u medijima

Sabor: Pogoršava se stanje u medijima

Na nekim portalima svjedoci smo nezamislivih vrijeđanja, iživljavanja, pa i nad mrtvim ljudima, tome treba reći dosta, poručuje nezavisna Jadranka Kosor

Saborski zastupnici ocijenili su kako se stanje u hrvatskim medijima pogoršava, da lokalni mediji jedva preživljavaju i pozvali su da se odlučnije sankcionira govor mržnje i širenje netolerancije. Milorad Pupovac (SDSS) istaknuo je da se stanje u medijima, kad je riječ o profesionalnim i zakonskim obvezama, pogoršava. »To da netko na javnom mediju za jednu etničku grupu kaže ‘gamad’ i ne zaradi opomenu, to je naša stvarnost«, rekao je Pupovac u raspravi o Izvješću Vijeća za elektroničke medije (VEM) za 2013. godinu. Vijeće, drži, može preuzeti odlučniju ulogu da se sredi stanje u medijskom prostoru. Lokalni su mediji važni za Hrvatsku, a u njima je sve manje zaposlenih, sve manje ljudi mora raditi za sve manju plaću, upozorava Sunčana Glavak (HDZ). Više je zastupnika pozvalo da se ažurnije sankcionira govor mržnje, širenje netolerancije, poticanje na nasilje, posebno na portalima.

Na nekim portalima svjedoci smo nezamislivih vrijeđanja, iživljavanja, pa i nad mrtvim ljudima, tome treba reći dosta, poručuje nezavisna Jadranka Kosor. Neki portali, navodi, postaju »politički mediji kojima se politički dirigira i koje se formatira u političkim krugovima«, te se moraju znati njihovi stvarni vlasnici. Predsjednica VEM-a Mirjana Rakić navela je da je za plaće u VEM-u 2013. otišlo oko 4, 3 milijuna kuna, najniža je oko sedam tisuća kuna bruto, najviša 27 tisuća, dakle prosjek bi bio 12.200 ili 12.300 kuna bruto.

Saborski Odbor za medije utvrdio je listu sa 14 kandidata za četiri člana Programskog vijeća HRT-a. Sa 12 od 14 kandidata Odbor je razgovarao, no zbog nedostatka kvoruma nije mogao glasovati, odnosno formalno utvrditi listu. Tko će u Programskom vijeću javnog servisa sjediti iduće četiri godine glasovanjem će odlučiti Hrvatski sabor. Kandidati su Drago Asić, Vlaho Bogišić, Anita Jeličić, Zdravko Kedžo, Aleksandar Kovačević, Zoran Malenica, Branko Maleš, Darko Markušić, Darivoj Repač, Darko Staklenac, te Neda Ritz i Ivica Maštruko, koji su i do sada bili u Vijeću. Za Programsko vijeće HRT-a kandidirali i Aleksandar Milošević i Bože Mimica, no pred Odborom se nisu pojavili, ispričavši se službenim putom, odnosno obiteljskim razlozima. (hnd/zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni