Sabor odlučio: 1. prosinca idemo na referendum o ustavnoj definiciji braka

Sabor odlučio: 1. prosinca idemo na referendum o ustavnoj definiciji braka

U slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, definicija braka kao zajednice muškarca i žene unijela bi se u članak Ustava kojim se štiti obitelj. Potvrđena je tako inicijativa ‘U ime obitelji’, potkrijepljena s oko 700.000 potpisa.

Referendum o ustavnom definiranju braka održat će se 1. prosinca, danas je odlučio Sabor Republike Hrvatske. Za tu odluku glasovalo je 104 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a petero suzdržanih, prenosi HRT. Dio članova HNS-a je bilo protiv ove odluke, a dio ih je bio suzdržan. Građani će na referendumu odlučiti žele li da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene.

U slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, definicija braka kao zajednice muškarca i žene unijela bi se u članak Ustava kojim se štiti obitelj. Potvrđena je tako inicijativa ‘U ime obitelji’, potkrijepljena s oko 700.000 potpisa.

Odbijen je zaključak zastupnice Jadranke Kosor da se referendumsko pitanje ‘Jeste li da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene’ pošalje na ocjenu Ustavnom sudu. Nakon toga HNS-ovi zastupnici tražili su pauzu. Jozo Radoš rekao je da je HNS bio spreman glasovati za raspisivanje referenduma, ali da su odlučili da ipak to neće učiniti jer Sabor nije poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti pitanja. ‘Kako nemamo mišljenje nadležnog tijela, Ustavnog suda, smatramo da ovaj proces nije valjan i klub HNS-a neće glasati za raspisivanje referenduma’, rekao je Radoš.

Željko Reiner (HDZ) je kazao kako se protiv referenduma vodi medijska kampanja te poručio da su ‘vremena jednoumlja iza nas’. Podsjetio je da definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene postoji i u Obiteljskom zakonu te da zbog toga nitko nikad nije rekao da je neka skupina diskriminirana. Slično misli i Dražen Đurović (HDSSB). Upitao se zašto se oko referendumskog pitanja stvara toliki problem, ocijenivši da takva ustavna formulacije neće ugroziti homoseksualce niti spriječiti da im se kroz druge zakone daju prava kakva uživaju u drugim zemljama EU. Kazao je kako će osobno na referendumu glasovati ‘za’.

Ako se održi, ovo će biti treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana. Nakon što su zastupnici izglasali odluku o raspisivanju referenduma, svaki građanin RH ima mogućnost da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti.

Udruge traže ocjenu ustavnosti referenduma

Nakon udruga koje promiču prava seksualnih manjina, pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, nakon predsjednika države i predsjednika Sabora, gotovo 1400 građana svojim je potpisom od Sabora zatražilo da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Premijer Zoran Milanović je inicijativu ‘U ime obitelji’ nazvao  “ružnom epizodom”. Predsjednik Ivo Josipović kazao je kako odredba o definiranju braka kao zajednice žene i muškarca ne pripada u Ustav. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić smatra kako je ovaj referendum suvišan i da će se na njega potrošiti gotovo iznos jedne mjesečne potpore za socijalne naknade. (hrt /zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni