S trake sišao 10-milijunti Mustang!

S trake sišao 10-milijunti Mustang!

(Izvor fotografija: Ford)

Američki omiljeni sportski automobil koji žari i pali ulicama već punih pet desetljeća i u posljednje je tri godine najprodavaniji američki automobil u svom segmentu – Ford Mustang, upravo obilježava važnu prekretnicu. Naime, s Fordove proizvodne trake u Flat Rocku u državi Michigan ovog je tjedna sišao 10-milijunti primjerak Mustanga.

»Mustang je srce i duša ove tvrtke i omiljen proizvod u cijelom svijetu«, izjavio je Jim Farley, voditelj Fordovog odjela za globalno tržište, komentirajući ovaj značajan događaj za proizvođača. »Kad vidim kako se Mustang spušta niz ulicu u Detroitu, Londonu ili Pekingu osjećam jednako uzbuđenje kao kad sam kupio svoj prvi automobil – Mustang coupé iz 1966. s kojim sam se kao tinejdžer vozio diljem zemlje«.

Jubilarni Mustang je bijeli GT kabriolet s 5-litrenim Coyote V8 motorom koji raspolaže s 460 KS (343 kW) te je opremljen ručnim mjenjačem sa šest brzina koji prenosi snagu na stražnje kotače. Iz Forda napominju da je automobil obojan u stoj boji kao i prvi serijski Mustang s VIN identifikacijskim brojem 001 (VIN – Vehicle Identification Number) proizvedenim još 1964. godine, a koji je također imao V8 motor i ručni mjenjač.

Događaj je proslavljen u Fordovom sjedištu u Dearbornu preletima triju borbenih zrakoplova P-51 Mustang iz Drugog svjetskog rata, kao i paradom Mustanga na četiri kotača iz posljednjih pet desetljeća. Tijekom proizvodnog vijeka od 54 godine, Mustang se također izrađivao u San Joseu, Metuchenu i originalnoj tvornici Mustang u Dearbornu.

S proslave u povodu 10-milijuntog Mustanga

Nedavna, šesta generacija Mustanga (2015.) donijela je neovisni stražnji ovjes, a u ponudu su uvedeni i prestižni modeli Shelby GT350 / GT350R. Najnoviji model iz 2018. godine donio je pak unaprijeđeni V-5 motor i stilska poboljšanja. U siječnju ove godine Ford je također predstavio Mustang Bullitt s 480 KS (358 kW) i ručnim mjenjačem sa šest brzina. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni