S Ruskom Federacijom dogovorena suradnja na području znanosti i transfera tehnologija

S Ruskom Federacijom dogovorena suradnja na području znanosti i transfera tehnologija

„Osnovni pravac naše suradnje ostaju poljoprivreda, energetika i turizam, a nećemo zanemariti niti suradnju u području znanosti i obrazovanja“, rekao je Patrušev

U sklopu 8. Međuvladine komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju između Republike Hrvatske i Ruske Federacije, održane u zagrebačkom hotelu Esplanade, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar poljoprivrede Ruske Federacije Dimitrij Patrušev svečano su u petak potpisali dva protokola.

Riječ je o Protokolu Radne skupine za trgovinsko-gospodarsku suradnju i Protokolu sa zasjedanja 8. sjednice Međuvladine komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju.

„Dvodnevni konkretni i korektni razgovori rezultirali su potpisivanjem protokola unutar kojih smo preuzeli i određene obveze, ali i konstatirali napredak u kontinuitetu razvoja dobrih bilateralnih odnosa između Hrvatske i Rusije“, rekao je novinarima ministar Horvat. Dvije strane na sastanku su najviše razgovarale na temama iz područja energetike, poljoprivrede i turizma.

„Nadam se da smo započeli i jednu dugoročnu suradnju na području znanosti i transfera tehnologija“, istaknuo je ministar Horvat. Dodao je kako su se protokoli usuglašavali tijekom dva dana u želji i namjeri da hrvatska i ruska strana sve obveze koje su preuzele tijekom sljedeće godine i realiziraju. Najavio je i odlazak hrvatske delegacije na 9. međuvladinu komisiju koja će se održati sljedeće godine u Moskvi.

Ministar poljoprivrede Ruske Federacije Patrušev zahvalio je ministru Horvatu na zajedničkom radu.

„Osnovni pravac naše suradnje ostaju poljoprivreda, energetika i turizam, a nećemo zanemariti niti suradnju u području znanosti i obrazovanja. Nadam se da ćemo nastaviti naš zajednički rad 2019. na zajedničkoj sjednici u Moskvi. Tada ćemo imati sljedeću etapu u razvoju naših bilateralnih odnosa“, rekao je ministar Patrušev. Ocijenio je rezultate zajedničkog rada pozitivnim te se nada da će ukupna robna razmjena dvaju država i dalje rasti.

Novinari su upitali ministra Horvata koliko će uvođenje eura u Hrvatsku utjecati na troškove života i cijene. Ministar smatra kako je u ovom trenutku preuranjen izricati bilo kakav sud tu temu.

„Analize traju i povjerenstvo koje je strukturirano od stručnjaka različitih resora radi tehničke pretpostavke da bi došlo do uvođenja eura. Paralelno s time se osmišljavaju i kompenzacijske mjere, ako dođe do porasta cijena, odnosno troškova života, ali mišljenja smo da je ulazak u Schengen, odnosno participacija u jednom europskom okruženju realna, a time je i uvođenje eura nužno jer to je jedan od legitimiteta članstva Hrvatske u Europskoj uniji“, poručio je ministar Horvat

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni