S maskom na licu besplatno na izložbu Orašar

S maskom na licu besplatno na izložbu Orašar

(Foto: S radionice Hrvatskog školskog muzeja)

Manifestaciju Maske na trgu predstavili su na konferenciji za novinare u utorak zagrebačkom HNK-a Dubravka Vrgoč, ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta, Gorjanka Horjan, ravnateljica Etnološkog muzeja i Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Od 7. do 28. veljače Etnografski muzej, Hrvatski školski muzej, Muzej za umjetnost i obrt i Hrvatsko narodno kazalište u okviru manifestacije organiziraju niz radionica vezanih uz Fašnik.

»Njihovom suradnjom, uz potporu Grada, kroz projekt Maske na trgu, dajemo Zagrebu jednu novu, zanimljivu i drugačiju dimenziju«, istaknuo je Tedi Lušetić.

Zahvalivši Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport na pokroviteljstvu, Dubravka Vrgoč je najavila Fašničku reviju, veliku završnu proslavu koja će se održati u subotu, 25. veljače. Naime, u 12 sati iz sva tri muzeja kreću povorke mališana pod maskama prema HNK, gdje ih očekuje nastavak programa. U duhu fašničkog slavlja djeci ćemo nastojati približiti kazališnu umjetnost i proširiti poimanje maske, te će i sami imati priliku pokazati svoju masku.

U subotu, 25. veljače u 12:30 započinje prvi dio programa (u trajanju oko 1h) u kojemu će se izvoditi dijelovi iz Mozartove Čarobne frule i Orašara, Petra Iljiča Čajkovskog.

Nakon toga, djeca će se podijeliti u grupe. U jednoj će razgovarati s glumcima, u drugoj s opernim pjevačicama i pjevačima, a u trećoj s baletnim plesačima i plesačicama.

U 13:30h, u drugome dijelu programa se priprema revija za odabir najbolje maske koju će izabrati žiri sastavljen od izabranih glumaca i/ili kostimografa. Tri najbolje maske biti će nagrađene.

Iste subote sva djeca koja dođu u MUO maskirana ostvaruju pravo na besplatni ulaz na izložbu Orašar te sudjelovanje u završnoj povorci maškara.

Goranka Horjan je pozvala svu djecu vrtićke i školske dobi da dođu u radionice u navedenim muzejima koji su se ove godine posebno potrudili upravo njima približiti svijet Fašnika.

Zajednički program za one koji dolaze maskirani je besplatan. Muzeji radionice naplaćuju prema vlastitim cjenicima a za radionice je potrebna prethodna najava.

Više o programu manifestacije Maske na trgu možete saznati na mrežnim stranicama navedenih muzeja. (zagreb.hr / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni