S Kristalnom noći započinje žestok progon Židova iz Njemačke

S Kristalnom noći započinje žestok progon Židova iz Njemačke

(Nacisti postavljaju plakat s natpisom “Ne kupujte kod Židova” / Foto: Georg Pahl, Bundesarchiv, commons.wikimedia.org)

Nacistička je država njemačkim Židovima, kao kaznu za atentat, odredila novčanu kaznu od milijardu maraka. Istovremeno je izdana naredba da se svi židovski dućani i poduzeća predaju u »arijske« ruke. Preostali Židovi ostali su tako praktički bili isključeni iz njemačkoga ekonomskog života. Slijedilo je konačno rješenje u Holokaustu

Dogodilo se na današnji dan, 10. studenoga:

1444. – U bitki kod Varne osmanske snage su 1444. godine porazile kršćansku vojsku hrvatsko-ugarskoga kralja Vladislava I. Brojčano gotovo trostruko nadjačani europski vitezovi dobro su se držali dok se u bitku, u pokušaju da prilikom povlačenja uhvati sultana Murata II., nije uključio kralj Vladislav i tom prilikom poginuo. Nakon toga kršćanske snage uhvatila je panika te su se povukli preko Dunava i nakon junačke borbe gotovo dobivenu bitku prepustili Osmanlijama.

1775. – Osnovane su prve jedinice američkih marinaca, pa Marinski korpus Sjedinjenih Američkih Država (United States Marine Corps) danas slavi svoj rođendan. Izvorno su marinci činili naoružane vojnike na američkim brodovima i bili su zaduženi za borbu s neprijateljem čiji bi se brod napao. Također, napadali bi luke u koje bi se brodovi iskrcali, a služili su i za sprečavanje pobuna na brodovima. Zato su se njihove kabine nalazile između časničkih i onih posade. Danas marinci raspolažu s preko 200.000 vojnika (veći su od cjelokupnih vojski mnogih zemalja, uključujući Hrvatsku, Izrael i regularnu vojsku Velike Britanije). Ta visoko profesionalna vojna grana djeluje potpuno samostalno te se njeni pripadnici, čiji poznati slogan glasi Semper fidelis (uvijek vjerni), mogu iskrcati na bilo kojoj obali svijeta u roku od 96 sati.

1848. – U Trstu je osnovano Slavjansko društvo, narodno društvo koje se zauzima za jednakopravnost svih naroda u monarhiji. Objavili su glasilo Slavjasnki rodoljub, ali zbog oštrih reakcija ono ubrzo prestaje raditi.

1859. – U Zürichu je sklopljen mir između Habsburške Monarhije s jedne te Sardinije i saveznice Francuske s druge strane. Habsburška Monarhija gubi Lombardiju u korist Francuske, a ona je zamjenjuje sa Sardinijom za Savoju i Nicu; Sardinija se oporavlja, njezin premijer Cavour sklapa 1860. godine sporazum s Giuseppeom Garibaldijem o iskrcavanju njegovih vojnika za slobodu na Siciliji.

1891. – U Marseilleu umro simbolistički pjesnik Arthur Rimbaud (rođen 20. 10. 1854.), poznat po mračnoj i tajnovitoj poeziji (zbirke Sezona u paklu i Iluminacije); već s 20 godina prestaje pisati liriku.

 »Oćut«

Kroz ljetne plave večeri, poći ću stazama,
Bockan od klasja žitnog, gaziti preko bilja niskog:
Sanjalica, ćutjet ću svježinu na svojim nogama.
Pustiti vjetar kupati mene gologlavog.

Nit ću govoriti, niti misliti o bilo čemu:
Ali ljubav beskrajna mojom će se dušom uspinjati,
A ja ću ići daleko, veoma daleko nalik bohemu,
Kroz Prirodu, – sretan kao s kakvom ženom biti.

(autor: Arthur Rimbaud, prijevod: Tomislav Dretar)               

1922. – U Trianonu je na veleposlaničkoj konferenciji potvrđena jugoslavenska granica, čime se, uz ostalo, prekidaju višegodišnji planovi Mađara da će Prekmurje i Međimurje biti vraćeni Mađarskoj.

1928. – Japan je dobio novog cara koji će provesti zemlju kroz najveću kalvariju japanskog naroda u povijesti, II. svjetski rat i dvije atomske bombe koje su prvi (i zasad, hvala Bogu jedini) put bačene na ljude u Hiroshimi i Nagasakiju. Hirohito je okrunjen na spektakularnoj ceremoniji.

1938. – U noći s 9. na 10. studenoga nacisti pod utjecajem ministra propagande Josepha Goebbelsa u Njemačkoj provode pogrom Židova, posebno se okomivši na njihovu imovinu (paljenje sinagoga i trgovina); zbog razbijanja izloga židovskih trgovina događaj se u povijest upisuje kao Kristalna noć (njem. Kristallnacht).

Naime, u listopadu 1938. godine, 15 000 Židova poljskog podrijetla protjerano je iz Njemačke i iskrcano na poljskoj granici. Antisemitska poljska vlada odbila ih je primiti pa ih je oko 5000 ostalo na ničijoj zemlji. U znak osvete sedamnaestogodišnji Herschel Grünspan, kojem su protjerali roditelje, izvršio je 7. studenoga atentat na konzula njemačkoga veleposlanstva u Parizu, ubivši ga hicima iz pištolja. Nacistička je stranka to proglasila dijelom svjetske židovske urote i u noći s 9. na 10. studenoga u Njemačkoj organizirani spomenuti »spontani« protužidovski izgredi, po razbijanju stakala izloga kasnije nazvani Kristalna noć.

U divljanju je ubijen 91 Židov, oko 26 000 (podatci iz različitih izvora govore o brojci od 25 do 30 000) ih je zatvoreno, dok je 7500 trgovina u židovskom vlasništvu oštećeno i opljačkano, a spaljeno 177 sinagoga.

Osim toga, nacistička je država njemačkim Židovima, kao kaznu za atentat, odredila novčanu kaznu od milijardu maraka. Istovremeno je izdana naredba da se svi židovski dućani i poduzeća, koja su još postojala, predaju u »arijske« ruke. Preostali Židovi ostali su tako bez većine svog kapitala i praktički bili isključeni iz njemačkoga ekonomskog života. Slijedilo je konačno rješenje u Holokaustu.

Židovima je od tada bio zabranjen boravak na javnim mjestima (parkovi, knjižnice, muzeji), morali su preseliti u posebne dijelove gradova (geta), njihova djeca nisu smjela pohađati javne škole, a svi stariji od šest godina morali su nositi žute Davidove zvijezde.

1938. – Kemičar Otto Hahn u suradnji s fizičarom Fritzom Straßmannom otkrio kako se uranova atomska jezgra zračenjem s neutronima može razdvojiti te da pritom nastaje velika energija; otkriće je temelj nuklearne tehnike.

1958. – Najpoznatiji svjetski dijamant darovan muzeju Smithsonian. Dijamant Hope ima reputaciju ukletosti. Govori se da donosi lošu sreću svojim vlasnicima. Vlasnici su mu bili Luj XVI. i Marija Antoaneta, koji su oboje smaknuti na giljotini. Jacques Colet kupio je dijamant i izvršio samoubojstvo. Zatim ga je kupio princ Kanitovski, koji je ubijen u ruskoj revoluciji. Jean-Baptiste Tavernier, jednog od vlasnika, rastrgali su divlji psi. Posljednji privatni vlasnik dijamanta bio je Amerikanac Harry Winston, koji ga je predao muzeju Smithsonian u Washingtonu D.C. na današnji dan 1958. godine. Hope je plavi dijamant s 45.52 karata. Po uzoru na njega izmišljen je dijamant Heart of the Ocean u filmu Titanic. U muzeju Smithsonian toliko ljudi godišnje pogleda dijamant Hope, da je on drugi najposjećeniji izložak u svjetskim muzejima nakon Mona Lise u francuskom Louvreu.

1969. – Dječje serije edukativnog karaktera postoje od samih početaka televizije, no najpoznatija i najdugovječnija je Ulica Sezam, koju su i neki od nas imali prilike gledati kao klinci, a koja je počela emitiranje na javnoj televiziji PBS u SAD-u na današnji dan 1969. godine. 


Rođendani poznatih: Na današnji dan 1483. godine rođen je njemački protestantski reformator Martin Luther. Njegov sunarodnjak, književnik Friedrich Schiller, uz Goethea najvažniji predstavnik Weimarske klasike, rođen je 1759. godine. Ruski dizajner Andrej Tupoljev, prema kojem ime nosi glavni i najstariji ruski proizvođač vojnih i civilnih zrakoplova, rođen je 1888. godine. Njegov kolega inženjer i sunarodnjak Mihail Timofejevič Kalašnjikov, dizajner najpoznatije svjetske jurišne puške rođen je 1919. godine. Talijanski skladatelj Ennio Morricone, koji je svjetsku slavu stekao dramatičnim glazbenim podlogama poznatih vesterna, rođen je 1928. godine. Sjevernoirski vozač automobilističkih utrka i bivši vozač Formule 1 Eddie Irvine, rođen je na današnji dan 1965. godine. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni