S gubitkom posluje 42 posto putničkih agencija u Zagrebu

S gubitkom posluje 42 posto putničkih agencija u Zagrebu

Problemi su, između ostalog, porezna opterećenja jer im se PDV računa po stopi od 25 %, iako se radi o djelatnosti u turizmu koje imaju sniženu stopu od 13%

Grad Zagreb i Zagrebačka županija postaju sve više tražene turističke destinacije u kontinentalnog dijela Hrvatske. Ove godine, prema službenim podacima TZ-a, grad Zagreb s ostvarenih 110 tisuća dolazaka i 181 tisućom noćenja u srpnju bilježi porast u dolascima i noćenjima od 8 %.

Iako svaki treći gost dolazi u aranžmanu putničkih agencija upravo su one u hrvatskim okvirima često izostavljaju s popisa nositelja razvoja turizma – poručuju iz strukovne skupine putničkih agencija pri Komori Zagreb.

Smatraju naime da je agencijski turizam zapostavljen i stavljen u neravnopravan položaj naspram drugih pa se tako primjerice putničkim agencijama PDV računa po stopi od 25 %, a riječ je o drugoj najvišoj poreznoj stopi u EU, odmah iza Mađarske, dok druge djelatnosti u turizmu imaju sniženu stopu od 13 %.

„Unatoč višegodišnjem pozitivnom trendu turističkih dolazaka i noćenja te etabliranju Zagreba kao poželjne turističke destinacije, poslovanje turističkih agencija ne prati te trendove“, rekao je Krešimir Opić iz Komore Zagreb.

Naime, 324 poduzetnika u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora) s područja Zagreba i Zagrebačke županije lani su ostvarili 1,26 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je povećanje od 3,1 % u odnosu na godinu prije, uz dosegnut udjel od 28 % na razini te djelatnosti u RH, no na razini djelatnosti zabilježen je negativan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 40,36 milijuna kuna. „Udio dobitaša u ukupnom broju agencija s područja Komore Zagreb iznosi 58%, dok ih je 42 % poslovalo s gubitkom, upozorava Opić.

Problemi su to svih hrvatskih putničkih agencija i turoperatora je što pod postojećim poreznim opterećenjem, gotovo svaka druga agencija lani poslovala s gubitkom. Također, poručuju kako smatraju bitnim izgraditi turistički autobusni terminal, kongresni centar, ali i stručno osposobljavati turističke vodiče. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni