“S Elanom do zvijezda” u Tehničkom muzeju

“S Elanom do zvijezda” u Tehničkom muzeju

Danas, 9. listopada, u 18,00 sati, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvorit će gostujuću izložbu Tehničkog muzeja Slovenije S Elanom do zvijezda – Elan i njegovi prethodnici, autora Vladimira Vilmana.

Izložba daje prikaz povijesti, tehnološkog razvoja i inovacija te proizvoda jedne od najuspješnijih slovenskih tvrtki koja je započela s radom 1945. kao radionica i razvila se u tvornicu za proizvodnju skija i širokog spektra proizvoda vezanih uz sport i tjelovježbu.

Iako su temelj Elanove proizvodnje skije i oprema za gimnastiku, reketi za badminton bili su prvi koji su postigli veliki uspjeh na međunarodnom tržištu. Elan je, između ostalog, izrađivao opremu za dječja igrališta te vatrogasnu opremu i uređaje za zaštitu na radu.

Temelj Elanova uspjeha bile su stalne tehničke i tehnološke inovacije inženjera, konstruktora i programera. Elan je između 1970. i 1980. projektirao i izgradio niz novih strojeva i uređaja koji se prethodno nisu upotrebljavali u proizvodnji nigdje drugdje u svijetu. Izložba predstavlja raznovrsnost Elanove proizvodnje kao i proizvode kojima je postigao ugled i tržišni uspjeh u svijetu. Mnogi sportaši doveli su Elanove skije do zvjezdanog statusa, na njima su skijali Ingemar Stenmark, Bojan Križaj te u počecima svoje karijere, naši nenadmašni Janica i Ivica Kostelić.

Smatramo da je izložba zanimljiva hrvatskoj javnosti jer je riječ o jednom od najpoznatijih i najuspješnijih proizvođača sportske opreme u bivšoj Jugoslaviji, a brojni građani Hrvatske imali su upravo Elanove skije ili čamac ili ih imaju i danas.

Priča o Elanu ispričana je kroz vrijeme, od početaka 1945. kada je skupina zanesenjaka na čelu s Rudijem Finžgarom čeznula za novim izazovima kako bi u poslijeratnim okolnostima kako bi sunarodnjacima i ostalima izradili sportske sprave za zdrav duh u zdravome tijelu. Čovjek koji se usudio sanjati o tvornici sportske opreme još dok je kao maloljetni stolar u radionici svojega oca sam napravio prve skije. Mogućnost i poticaj za ispunjenje snova zaposlenih u tvornici postali su s godinama i desetljećima zaštitni znak tvrtke Elan, što je na neki poseban način nadahnjivalo stvaralaštvo svih članova kolektiva. Elan je tijekom svoje 70-godišnje povijesti stekao status inovatora. Osnivač tvornice Elan Rudi Finžgar ugradio je u njene temelje izumiteljski duh za sva vremena. Razvojni institut u Begunju ima zasluženi ugled skijaškoga trendsetera. U institutu su nastali nebrojeni izumi na različitim područjima no osobito oni koji su obilježili i promijenili skijanje. Izložba i katalog govore i o Elanu u trećem tisućljeću.

Priča o Elanu, priča je o ljudima koji su ga stvarali i razvijali, a ispričana je dokumentima i fotografijama, Elanovim proizvodima i tehnologijom kojom su stvarani. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni