Ružičasti listopad – nacionalna javnozdravstvena kampanja

Ružičasti listopad – nacionalna javnozdravstvena kampanja

(Foto: Ognjen Karabegović)

Udruga SVE za NJU pokrenula je nacionalnu javnozdravstvenu kampanju s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda – Ružičasti listopad kojim žele senzibilizirati učenike srednjih škola koji će svojim mamama prenijeti ovu važnu poruku.

Ružičasti listopad je nacionalna javno-zdravstvena kampanja namijenjena ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Statistike govore da se upravo u ranijoj dobi pokazuje sve veći broj novootkrivenih oboljelih žena. Oko 75 žena u Hrvatskoj mjesečno umre od raka dojke. Uzevši u obzir mogućnosti ranog otkrivanja, to je poražavajući broj. Evidentno je da postoji problem ili otpor žena prema odlasku na pregled.

“Vodeći se time, odlučili smo pokrenuti projekt namijenjen upravo tim ženama, mlađim od 50 godina kojima će djeca donijeti edukativni letak Mama budi zdrava. Uvažavajući činjenicu da je starijim ženama iz ruralnih područja teže organizirati odlazak na mamografiju pozvali smo na suradnju društva Crvenog križa koji će u tome pomoći”, naglašavaju u Udruzi.

Projekt će biti proveden u 22 grada u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i društva Hrvatskog Crvenog križa, s brojnim srednjim školama.

Učenicima srednjih škola u 22 grada u Hrvatskoj bit će uručeni letci Mama budi zdrava koje će oni ponijeti svojim mamama, tetama, bakama… Tog dana će simbolično biti napravljena i fotografija učenika s ružičastim balonima. Kako je pokazao pilot projekt u Glini i Hrvatskoj Kostajnici, u ovu se aktivnost uključila cijela zajednica, pa se isto očekuje i od ovog nacionalno organiziranog projekta. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni