Rusko cjepivo učinkovitije od Pfizerovog!

Rusko cjepivo učinkovitije od Pfizerovog!

(Naslovna fotografija: sputnikvaccine.com)

Kineska i ruska cjepiva mogla biti puno korisnija u zemljama u razvoju, jer su pristupačnija, jednostavnija za transport i ne zahtijevaju specijalna skladišta

Kampanja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u tijeku je širom svijeta. Prema donedavnim podacima u 66 zemalja primijenjeno je 104 milijuna doza cjepiva. Trenutno se primjenjuju cjepiva farmaceutskih tvrtki Pfizer i BioNTech, Moderna i AstraZeneca (koje se proizvodi u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu). Riječ je o varijacijama cjepiva koja Svjetska zdravstvena organizacija prva odobrila za masovnu primjenu. No, kako se čini uskoro će im se pridružiti rusko cjepivo Sputnik V, a možda i dva kineska cjepiva – Sinovac i Sinopharm.

Što znamo o tim cjepivima i kako se uspoređuju s cjepivima Pfizera, Moderne i AstraZenece? Rusko cjepivo u početku je naišlo na određene kontroverze jer je uvedeno prije završetka konačnog ispitivanja. Ali rezultati ispitivanja nedavno objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet ocijenili su cjepivo sigurnim s učinkovitošću od 92 %, što je bolje od rezultata koje je postiglo dosad najučinkovitije cjepivo, ono američkog proizvođača Pfizera (90 %).

Različita formula prve i druge doze ruskog cjepiva

U komentaru objavljenog rada, profesori Ian Jones i Polly Roy izjavili su da je razvoj cjepiva Sputnik V bio na meti kritika zbog toga što je ono žurno puteno u upotrebu i nedostatka transparentnosti. Ali dodaju kako je ishod ipak jasan. Cjepivo je učinkovito, što znači da je svijetu na raspolaganju još jedno cjepivo koje se može pridružiti u borbi protiv COVID-19 pandemije.

Cjepivo djeluje na sličan način kao i proizvod sveučilišta Oxford i AstraZenece razvijen u Velikoj Britaniji. Izlaže tijelo genetskom kodu virusa, koji pomaže imunološkom sustavu da virus prepozna kao prijetnju i bori se protiv njega, a sve bez rizika da se razboli. Drugim riječima, nakon cijepljenja tijelo počinje proizvoditi antitijela prilagođena borbi protiv novog koronavirusa.

Glavna razlika između cjepiva Sputnik V i onoga od tvrtke AstraZeneca je u tome što prvo koristi nešto drugačiju formulu cjepiva u prvoj i drugoj dozi cijepljenja. Vjeruje se da ovakav pristup pruža dugotrajniju zaštitu i veću učinkovitost od dvostrukog korištenje iste verzije cjepiva.

Tijekom ispitivanja nije bilo ozbiljnih reakcija i smrtnih slučajeva povezanih s ruskim cjepivom. Jedine zabilježene nuspojave bile su blage – bolna ruka, umor i vrućica. Studija nije govorila o učinkovitosti na nove, mutirane sojeve koronavirusa. Međutim, treba napomenuti da je već cijepljeno više od milijun Rusa. Izvan Rusije, Sputnik V dobio je autorizaciju u preko desetak zemalja, uključujući Bjelorusiju, Argentinu, Boliviju, Srbiju, Iran i UAE…

Kina želi preuzeti vodstvo u proizvodnji cjepiva

U međuvremenu, Kina poduzima velike korake da postane vodeći proizvođač cjepiva. Dva istaknuta cjepiva iz Kine izrađuju dvije tvrtke: Sinovac i Sinopharm. Prva je privatna tvrtka, a drugu financira država. Cjepiva obje tvrtke dobila su uvjetno odobrenje u Kini. Obje tvrtke razvijaju inaktivirana cjepiva koja djeluju na sličan način kao Sputnik V. Ovo je tradicionalnija metoda cijepljenja, u usporedbi s cjepivima Moderna i Pfizer, koja koriste nov pristup, mRNA.

Cjepivo tvrtke Sinopharm (Foto: https://www.yicaiglobal.com)

Glavna prednost ovog provjerenog i istinitog oblika cijepljenja je što se može čuvati u standardnom hladnjaku na 2-8 Celzijevih stupnjeva, dok Modernino cjepivo treba čuvati na -20 ° C, a Pfizerovo cjepivo zahtijeva još nižu temperaturu – – 70 ° C. To uz veliku startnu nabavnu cijenu Pfizerovog cjepiva otežava i poskupljuje i njegovo skladištenje s obzirom da se mora držati u specijalnim zamrzivačima.

Ovo sve znači da bi kineska i ruska cjepiva mogla biti puno korisnija u zemljama u razvoju, jer su pristupačnija, jednostavnija za transport i ne zahtijevaju specijalna skladišta.

A što je s njihovom učinkovitošću? Podaci glede kineskih cjepiva se dosta razlikuj od istraživanja do istraživanja. Jedna kineska studija objavljena u časopisu The Lancet ima samo podatke iz prve i druge faze ispitivanja Sinovac. Privremeni podaci s probnog cijepljenja u Turskoj i Indoneziji su pokazali su dosta različite rezultate te je prema njima učinkovitost cjepiva 91,25 %, odnosno 65,3 %.

Prema pisanju BBC-a, istraživači u Brazilu u početku su rekli da je cjepivo bilo 78 % učinkovito u njihovim kliničkim ispitivanjima, no u siječnju 2021. revidirali su tu brojku i izjavili da je cjepivo djelotvorno 50,4 % nakon što su u svoje izračune uključili više podataka. Što se tiče Sinopharma, rezultati tri faze ispitivanja s kraja prosinca pokazali su da je bio 79 % učinkovit.

Međutim, Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su početkom ovog mjeseca odobrili cjepivo Sinopharm, rekli su da je cjepivo učinkovito 86 %. No zbog velike potrebe za cjepivom i njegova nedostatka u svijetu, mnogo se očekuje od novih igrača na tržištu.

Pripremio: Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni