Ruski bombarderi letjet će blizu američke obale

Ruski bombarderi letjet će blizu američke obale

Zračne ophodnje bombardera, praksa iz hladnog rata, zaustavljene su nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali ih je ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno uveo 2007. godine

Foto: Military-Today.com

Rusija je objavila da namjerava svoje bombardere poslati na duge letove iznad mora blizu Sjeverne Amerike, uključujući i Meksički zaljev, prenosi HRT. No Pentagona pokušava umanjiti važnost te najave poručujući da je riječ o rutinskim letovima u međunarodnome zračnom prostoru.

Samo nekoliko dana nakon što je NATO otkrio ruske upade u europski zračni prostor, uključujući složene zrakoplovne formacije koje su letjele na provokativnim rutama, ruski ministar obrane Sergej Šojgu najavio je i letove na dugim relacijama.
Prema njegovim riječima, letovi uzduž granica Ruske Federacije i iznad Arktika predviđeni su kao dio treninga za operacije na dugim relacijama, prenijela je ruska državna agencija TASS.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren, izjavio je da svaka država ima pravo operirati u međunarodnim vodama i u međunarodnome zračnom prostoru.
Odnosi Moskve i Zapada pogoršali su se zbog ukrajinske krize, nakon što se Ukrajina suočila s pobunom proruskih separatista na istoku zemlje. Zračne ophodnje bombardera, praksa iz hladnog rata, zaustavljene su nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali ih je ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno uveo 2007. godine. (hrt /zg-mag)