Ruska sigurnosna služba vraća se starim, dobrim pisaćim mašinama

Ruska sigurnosna služba vraća se starim, dobrim pisaćim mašinama

Izvestija piše da sigurnosna služba kupuje 20 električnih pisaćih mašina jer njezini predstavnici smatraju da više nije sigurno koristiti kompjutere za pripremu tajnih dokumenata

Poučeni neugodnim iskustvima nakon razotkrivanja tajnih dokumenata u elektronskim formatima  jedna ruska obavještajna služba odlučila se vratiti starom načinu pisanja tajnih dokumenata i otvorila natječaj za javnu nabavu 20 klasičnih strojeva za pisanje, prenosi Hina.

Savezna služba za zaštitu FSO (koja se bavi zaštitom predsjednika i važnijih državnih objekata) već je raspisala natječaj za nabavku pisaćih mašina,  a odluka je, kako navodi  Izvestija, donesena nakon skandala WikiLeaks, okrića Edwarda Snowdena i informacija da su premijera Dmitrija Medvedeva prisluškivali tijekom samita G20 u Londonu.  Izvestija piše da sigurnosna služba kupuje 20 električnih pisaćih mašina (vrijednih za 14.800 dolara) jer njezini predstavnici smatraju da više nije sigurno koristiti kompjutere za pripremu tajnih dokumenata.

„Odlučeno je da se ubuduće koristi više dokumenata napisanih na papiru“, rekao je izvor pri FSO-u za list. „Kupnja se planira više od godinu dana“, dodao je isti izvor. Prema drugim izvorima na koje se poziva list, druge ruske obavještajne službe kao i ministarstvo obrane nisu nikad ni prestali koristiti pisaće strojeve.

Bivši direktor FSB-a, bivšeg KGB-a, Nikolaj Kovalev izjavio je kako je sa sigurnosnog gledišta bilo kakav oblik elektronske komunikacije je  sigurnosno osjetljiv.  (hina /zg-magazin)

 

 

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni