Ruši se romsko Plinarsko naselje

Ruši se romsko Plinarsko naselje

(Foto: Lucija Jiundić /HRT)

Bageri su danas ujutro počeli rušiti Plinarsko naselje u kojemu su godinama živjele romske obitelji. Predsjednik Mjesnog odbora Petruševec Jozo Jurić Hini je rekao da je preseljenje u punom jeku, a stanovnici Petruševca koji su se ranije tom preseljenju protivili i organizirali prosvjede, smatrajući da ta zgrada nije prikladna za stanovanje, ovaj put su svoje buduće susjede dočekali mirno.

Jurić je rekao da su romske obitelji u Petruševec došli u konvoju, pod policijskom pratnjom i hitnom pomoći. Bilo je oko 40 vozila, dodao je.

»Danas nismo prosvjedovali. Vidjeli smo s kim i s čim imamo posla. Očito, niti institucije rade svoj posao, niti ima pravde za male stanovnike kao što smo mi. Povrijeđeni smo, a mislim da su isto tako i doseljenici povrijeđeni. Došlo je 15 policijskih kombija sa specijalcima, zaštitarima, tri hitne pomoći. Tu nešto ne štima čim se 2019. građani na takav način preseljavaju«, izjavio je Jurić. »Kako se sada najedanput Plinarsko naselje preseljava, a postoji već 30 godina i nitko se dosad nije sjetio tih Roma da ih se nekuda preseli«, čudi se Jurić.

Kaže kako je glavni problem cijelog slučaja koji traje već šest mjeseci zgrada koja je izgrađena u Radničkoj 21 u Plinarskom naselju kojoj treba prostor za parkiralište. Upravo na mjestu Plinarskog naselja s romskim kućama namjerava se izgraditi parkiralište za zgradu i možda još neki sadržaji, tako da je Plinarsko naselje sigurno smetalo investitoru zgrade, rekao je.

»Uklanjanje objekata započelo je danas 4. srpnja 2019., nakon što su svi dosadašnji korisnici objekata u mirnom postupku ispraznili i zapisnički predali Gradu Zagrebu bespravno zaposjednute objekte u Plinarskom naselju«, priopćio je danas pročelnik Gradskog ureda Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Damir Lasić.

Izvijestio je da su počeli uklanjati objekte u Plinarskom naselju u kojem su godinama u nehumanim uvjetima živjeli Romi te da je od ukupno 18 obitelji njih osam preseljeno u Petruševec, a 10 na druge lokacije u gradu.

Ističe da je Grad Zagreb vlasnik objekata i zemljišta u Plinarskom naselju, a da je rušenje objekata u tom naselju naloženo još 8. ožujka 1991. godine i to rješenjima Gradskog sekretarijata za prostorno uređenje, komunalne poslove, promet i veze, koje je potvrđeno Vještvom ovlaštenog sudskog vještaka od 22. veljače 2019.

»Osim što su objekti ruševni život u istima predstavljao je ugrozu za zdravlje kako je to razvidno iz mišljenja Gradskog ureda za zdravstvo od 11. 2. 2019.«, ističe Lasić.

On tvrdi da je rušenje objekata godinama odgađano jer su kontinuirano bili bespravno zaposjednuti te ističe da je Grad Zagreb je tijekom proteklih više od 20 godina pokušavao riješiti problem Plinarskog naselja, prije svega dodijelivši 69 stanova osobama koje su imale valjanu dokumentaciju o korištenju objekata i 10 stanova osobama koje su ispunjavale uvjete za stambeno zbrinjavanje.

»Dakle, iako je Grad sustavno dodjeljivao stanove, preseljavao korisnike i onesposobio prazne objekte iste su novi bespravni korisnici obnavljali i zaposjedali obrazlažući to nemogućnošću pronalaska drugog smještaja«, tvrdi pročelnik Lasić. (ZG-magazin /Hina /HRT)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni