Rumunjska šestorka “digla” više od milijun i pol kuna s bankomata

Rumunjska šestorka “digla” više od milijun i pol kuna s bankomata

(Foto: PUZ)

Za pljačkanje bankomata koristili su lemilicu, akumulatorsku bušilicu i računala

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke danas je Zvonimir Petrović iz Službe organiziranog kriminaliteta predstavio dovršeno kriminalističko istraživanje koje je 21. i 22. srpnja provedeno nad šest državljana Rumunjske zbog počinjenja ukupno 12 kaznenih djela teških krađa iz članka 229. stavak 2. K¸aznenoig zakona. Objekti napada u navedenim kaznenim djelima bili su bankomati.

Oni su na području PU zagrebačke, PU istarske i PU primorsko-goranske pljačkali bankomate te im je kod njih policija pronašla i oduzela 71.900 kuna, 7.170 eura i 100 funti, prijenosno računalo, više mobilnih uređaja, USB kabel prerađen za spajanje na priključak perifernog uređaja bankomata, SIM kartice, bušilica s „krunom“ za izradu rupa, bankovne kartice, više odvijača, dlijeto, ruksak kao i dijelovi odjeće koju su počinitelji imali prilikom počinjenja kaznenih djela (majice, kape i sl.).

Rumunjska šestorka je u bankomate probijala uz pomoć lemilice ili akumulatorske bušilice. Oni bi na bankomatu pokraj tipkovnice za unošenje PIN-a izrađivali otvor, da bi na taj način imali pristup instalaciji bankomata te se uz pomoć prilagođenih elektroničkih naprava (mobilni telefon ili prijenosno računalo) koje su donijeli sa sobom spajali na periferni uređaj za izbacivanje novca iz bankomata s kojim bi, najvjerojatnije uz uporabu za tu svrhu prilagođenog programa, izdavali nalog bankomatu da izbaci sav novac koji se u tom trenutku nalazi u bankomatu.

Na navedeni način počinjeno je sedam kaznenih djela na području PU zagrebačke, četiri kaznena djela na području PU istarske i jedno na području PU primorsko-goranske, a otuđeno je najmanje 1.517.500 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, pet državljana Rumunjske predano je pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su policijski službenici dostavili Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Jedna osoba je u bijegu i za njom se intenzivno traga.

Nastavlja se daljnje kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih drugih okolnosti počinjenih kaznenih djela. (Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni