Ruka – najuniverzalniji alat

Ruka – najuniverzalniji alat

Prof. emer. Igor Čatić, umirovljeni profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u ponedjeljak je u Maloj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, u sklopu Festivala znanosti održao predavanje pod nazivom »Ruke su najuniverzalniji alat«.

Konstataciju iz naslova vrlo dobro potkrjepljuje činjenica da su danas sve prisutnije robotske ruke, koje zamjenjuju ljude u nekim vrstama manualnih poslova. Za njihov daljnji razvoj koriste se saznanja o djelovanju ljudskih ruku.

Čatić je ustvrdio kako bez alata, kao sredstva djelovanja, nema zanata, a prvi hominin, „Čovjek iz Čada“, posjedovao je prvi i to prirodni alat – ruku sa šakom.

Prvi umjetni alat, čovjek je načinio tek pred 3,3 milijuna godina. Riječ je o kamenom sječivu.

U svom izlaganju prof. emer. Čatić je kazao kako je formiranje ljudskog bića snažno povezano s razvojem ruke. Ruka je i dalje izvrstan prirodni alat koji ne služi samo za postupke praoblikovanja te ostalih postupaka pravljenja artefakata.

Ona percipira prisutnost i osjeća oblik, težinu i mjesto otpora te nosi predmete i stvari u prostoru. U nekim je aspektima ruka prirodno sredstvo djelovanja i transporta, te senzor dodira. Stoga je i danas jedinstvena, te nadilazi bilo koji umjetni alat. Ljudske ruke izrazito su važan podsustav ljudskog tijela. Dio mozga povezan s rukama je relativno veći, od ostalih dijelova tijela.

Ruke se koriste u svakodnevnim aktivnostima, sportu, umjetnosti, informatici, a služe i za prenošenje znakovnog jezika. Čatić ističe kako ruka ima i veliku važnost u religijama.

Posjetio je i na velik uspjeh stručnjaka za robotiku iz Švicarske, Italije i Njemačke koji su u suradnji razvili bioničku ruku. Ova inteligentna proteza prvi je put ugrađena 2013. godine jednom Dancu s invaliditetom. Ruka mu je spojena na živce u njezinom gornjem dijelu, nakon operacije u Italiji. Tada 36-godišnji pacijent bio je vrlo zadovoljan novom rukom te je na laboratorijskim testovima mogao, čak i s povezom na očima, dodirom utvrditi oblik i čvrstoću nekog predmeta.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni