“Ruđer” protiv medijskih dezinformacija: Ne postoji opasnost od radioaktivnog otpada

“Ruđer” protiv medijskih dezinformacija: Ne postoji opasnost od radioaktivnog otpada

U slučaju otpada na IRB-u riječ je isključivo o nisko i srednjeradioaktivnom otpadu odnosno u značajnom broju slučajeva o kratkoživućem radioaktivnom otpadu koji se može skladištiti dok mu aktivnost ne opadne

Institut Ruđer Bošković (IRB) poručio je da su u tekstu „400 kilograma uranija usred Zagreba”, koji je objavljen danas u Večernjem listu, navedene brojne površne i polovične informacije koje mogu dovesti do dezinformiranja javnosti i stvaranja panike.

Opremom članka posebno se pogrešno javnosti sugerira zaključak kako se radi o situaciji koja ugrožava njihovu sigurnost i zdravlje, što nije istina te je Institut Ruđer Bošković (IRB) dužan reagirati, stoji u priopćenju.

Privremeno skladište radioaktivnog otpada na IRB-u je, tvrde, strogo kontrolirano, ne predstavlja opasnost za sigurnost i ne postoji kontaminacija okoliša.

Navode kako IRB ima strogi sustav nadzora kamera, kao i protuprovalnu zaštitu u skladu s međunarodnim standardima koje propisuje Međunarodna agencija za atomsku energiju, koji je 24 sata dnevno pod nadzorom dviju neovisnih institucija, a sustav sigurnosti dodatno je nadograđivan posljednjih nekoliko godina.

„Neistinita je tvrdnja da je došlo do kontaminacije okoliša. IRB redovito obavlja mjerenja visine ionizirajućeg zračenja u skladu s propisanom pripadajućom zakonskom regulativom. Privremeno skladište IRB-a ograđeno je ogradom i sva mjerenja radioaktivnosti izvan ograde oko skladišta nikad nisu bila veća od prirodnih razina zračenja“, naglašavaju u Institutu.

Stoga su, kako navode, površno iznesene i tvrdnje da je nađena povišena razina zračenja u skladištu. Naime, razine u privremenom skladištu povišene su isto kao što su povišene razine zračenja u bilo kojoj prostoriji s rendgenom tijekom njegovog korištenja.

Podsjećaju i da Hrvatski zavod za javno zdravstvo dva puta godišnje provodi neovisnu kontrolu uzoraka iz otpadnih voda i u njima nikad nije pronađeno ništa što bi predstavljalo opasnost za zdravlje i okoliš.

Riječ je o prirodnom uranu

U slučaju otpada na IRB-u riječ je isključivo o nisko i srednjeradioaktivnom otpadu odnosno u značajnom broju slučajeva o kratkoživućem radioaktivnom otpadu koji se može skladištiti dok mu aktivnost ne opadne toliko nisko da se može kontrolirano ispuštati u okoliš ili odlagati kao običan otpad. U slučaju otpada koji se navodi u tekstu Večernjeg lista riječ je o uranu 238, odnosno o prirodnom uranu, što znači da je opasan kao i bilo koji teški metal.

Također, netočna tvrdnja o podrijetlu urana 238 u kojoj se navodi da je stigao iz Kutine. Riječ je materijalu koji je nastao kao nusproizvod znanstvenih istraživanja u razdoblju od 1964. – 1971. godine i koji se od tada privremeno čuva u skladištu IRB-a i koji čeka premještaj u Centralno državno skladište za koje je Republika Hrvatska bila dužna prema EU regulativi pronaći rješenje, zaključuju u priopćenju. (zg-m)